Hirdetés

Az Intel Thunderbolt optikai verziója mégis idén érkezhet

Hirdetés

Hét elején számoltunk be róla, hogy az Intel úgy döntött, itt az ideje a sebességváltásnak, és bejelentették, hogy a Thunderbolt interfész tempóját a PCI Express 3.0 szabványba emelésével a jelenlegi 10 Gbps-ról 20 Gbps-ra növelik. Az akkori hírek az új változat megjelenését 2013-2014-re jósolták, a mai napon azonban olyan információk röppentek fel, melyek alaposan borítják az eddig elképzelt ütemtervet.

A szabvány eredeti neve, a „Lightpeak” nem volt véletlen, hiszen a villámgyors eszközökhöz már a kezdetektől optikai összeköttetést terveztek, de a vételárak kordában tartása érdekében első nekifutásra mégis inkább a jó öreg rézkábeles adatátvitel mellett döntöttek, mely technológia implementálása persze még mindig nem valami olcsó (csak a vezérlő bekerülési költsége 20 dollár). Így meg kellett elégedni a „csupán” 10 Gbps-os sávszélességgel és a maximum 6 méteres kábelhosszúsággal, azonban az ár mellett volt egy pozitív hozadéka a kompromisszumnak: a fémes összeköttetésen keresztül az adatok mellett 10 wattnyi teljesítményt is át lehet küldeni a külső eszköz számára, így ezek a legtöbb esetben működésükhöz nem igényelnek plusz tápegységet.

Már az említett hírben is felmerült a kérdés, hogy a következő lépésben előirányzott sávszélesség duplázáshoz vajon továbbra is elégséges lesz a rézkábel, vagy végül muszáj lesz optikai átvitelre váltani. A legfrissebb információk szerint utóbbi fog bekövetkezni, sőt, a fejlődés akár még idén is megtörténhet, bár pontos dátumot még nem közölt az Intel. Ezzel megszűnik a „távtáplálás”, cserébe több 10 méteres távolságok áthidalása is minden további nélkül megoldható lesz. Ettől függetlenül a háttérben továbbra is gőzerővel fejlesztik a Thunderbolt interfész utódjának számító PTB-t (post-Thunderbolt), amely már 50 Gbps-os adatátviteli sebességet ígér, de ennek érkezésére 2014-2015 előtt nincs túl sok esély.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés