Ömlik a Catalyst az AMD portájáról

Az AMD hivatalosan is elérhetővé tette a Catalyst legújabb kiadását. A 12.10-as verziójú, WHQL aláírással rendelkező drivercsomag a Windows 8, 7 és Vista operációs rendszereket támogatja, és a Radeon HD 5000, 6000 és 7000 szériás grafikus kártyákhoz, a Vision APU-khoz, valamint a Mobility HD 5000, 6000M és 7000M sorozatba tartozó mobil Radeonokhoz telepíthető. Fontos adalék, hogy a Toshiba, a Sony és a Panasonic nem engedélyezte a notebookokhoz tartozó terméktámogatást, így az említett vállalatok termékeinél magához a gyártóhoz kell fordulni frissítésekért. Hasonló módon kell eljárni a Switchable Graphics technológiát használó Intel processzorral szerelt notebookok esetében is. A Windows 7 alatti megbízható működéshez az AMD kiemelten ajánlja, hogy a felhasználó telepítse az operációs rendszerhez tartozó első szervizcsomagot, mely beszerezhető a Microsofttól. A szervizcsomag telepítése nélkül a driver egyes funkcióinak hibátlan működése nem garantált. Megjegyzendő, hogy az AMD a 12.8-as driver után átállt a .NET 4.0-s keretrendszer használatára, így ha ez az adott operációs rendszeren nem található meg, akkor mindenképpen telepíteni kell a Catalyst vezérlőpult megfelelő működése érdekében.

Az új driver a szokásos hibajavítások mellett optimalizált támogatást biztosít a Windows 8 operációs rendszer összes új szolgáltatásához. Emellett a meghajtó bevezeti az új verziójú Enduro technológia szolgáltatásait, mely a GCN architektúrára épülő mobil Radeon termékeken vehető igénybe.

A legújabb 12.10-es Catalyst szoftvercsomag és a hozzá tartozó dokumentáció, valamint a legfrissebb alkalmazásprofil letölthető az AMD szerveréről. A mobil termékek esetében ezt a weboldalt kell használni, a Steam platformról való frissítés pedig a program Steam menüjében érhető el.

Felmerülhet, hogy mi lesz a Windows XP támogatásával, ugyanis az AMD a 12.10-es meghajtót már nem készítette el az öregedő operációs rendszerre. A vállalat korábban már ecsetelte, hogy az új DirectX 11-es játékok jelentős része nem fog elindulni Windows XP-n, így például a Medal of Honor: Warfighter, a Company of Heroes 2, a Dragon Age III: Inquisition és a Hitman: Absolution sem, továbbá saját információinkra hagyatkozva kijelenthetjük, hogy ez igaz az Arma 3, az Assassin's Creed III, a Call of Duty: Black Ops II, a Command & Conquer és a Need for Speed: Most Wanted című alkotásokra is, illetve még ki tudja hány ilyen cím készül. Ennek megfelelően a játékosok kényszerűen elbúcsúznak majd a Windows XP-től, és áttérnek valamelyik modernebb Windowsra. Arról nem tudunk, hogy az AMD később készít-e drivert a több mint tíz éves Windows XP-re, de az látszik, hogy a felhasználók számára van jobb alternatíva, így nem lepődnénk meg azon, ha a 12.8-as meghajtó lenne az utolsó Catalyst eszközillesztő a kiöregedett operációs rendszerhez.

Befutott a 12.11-es béta is

A tegnapi napon számoltunk be az AMD 12.11-es béta driveréről, melyet rövid tesztnek is alávetettünk, és a teljesítmény szempontjából nagyon elégedettek voltunk. A számunkra biztosított drivert azonban az AMD nem engedte, hogy közkincsé tegyük, de ez nem jelent már gondot, mivel a vállalat elérhetővé tett egy újabb verziójú béta meghajtót, mely az alábbi oldalról tölthető le.

A 12.11-es béta driver a linkelt hírben ecsetelt teljesítményjavulás mellett javítja az egyes DirectX 10 és 11-es játékokban észlelhető kihasználtsági problémákat a GCN architektúrára épülő mobil Radeon VGA-kon, melyek az Enduro szolgáltatással működnek. Ennek megfelelően a különböző játékokban 4 és 90 százalék közötti gyorsulást ígér az AMD. A vállalat elmondta még, hogy hamarosan érkezik egy újabb driver, mely a DirectX 9-es játékokban is megoldja az Enduro szolgáltatással kapcsolatos kihasználtsági gondokat.

További extra, hogy a 12.11-es béta Catalyst már támogatja az AutoLOD SSAA funkciót az OpenGL-t használó játékokban is, mely minden GCN architektúrára épülő Radeon VGA-n kihasználható.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés