Oldschool Mikulás az NVIDIA-nál

Bár az utóbbi hónapokban megjelent termékeket elnézve a videokártyákat gyártó cégek, úgy tűnik, egyre kevésbé pártfogolják a kihalóban lévő, elavult technológiának számító AGP interfészt, időről-időre akadnak azért olyan vezérlők, amelyeket kifejezetten a régebbi gépek tulajdonosainak szánnak ezek a vállalatok. Ilyen videokártya lesz a november elején debütált GeForce 6800 GS AGP-s variánsa, melyet az NVIDIA korábbi ígéretének megfelelően december elején – állítólag még ezen a héten – szállítani kezd.

A középkategóriás, illetve csúcskategóriás AGP-s vezérlőkre márpedig még most is komoly igény mutatkozik, mindezt jól jelzi, hogy az egyik legkedveltebb középkategóriás videokártyának számító GeForce 6600-asból a megfelelő mennyiségű átalakító áramkör híján képtelen elegendő mennyiséget produkálni a gyártó. Szerencsére ilyen áramkörre nem lesz szükség a GeForce 6800 GS AGP-s változatánál, a kártya ugyanis a jó öreg NV40-es GPU-ra épül majd, ez a processzor pedig eredetileg a régebbi interfészt részesíti előnyben.

Az AGP-s GeForce 6800 GS vélhetőleg minden tekintetben megegyezik majd a PCI Express interfészt használó testvérével, azaz a kártyán lévő NV40-es GPU 5 vertex shaderrel és 12 pixel futószalaggal rendelkezik majd, a processzor órajele 425, a 256 megabájtnyi memóriáé pedig effektíve 1000 MHz lesz. A termék listaára is megegyezik majd a korábbi modellével, azaz a tengerentúlon 249 dollárt, Európában 249 eurót (átszámítva körülbelül 63 000 Ft) fognak kérni egy AGP-s GeForce 6800 GS-ért cserébe.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés