Hirdetés

Olcsó és izmos VGA-k debütálnak

A gyártók már javában a nyár elején megrendezendő Computexre készülnek, de addig is bemutatnak egy-két új grafikus kártyát, melyek még a neves rendezvény előtt az üzletekbe kerülnek. A Sapphire és az MSI a HTPC-kbe kínál megoldás, míg a Club 3D a Fermi architektúrára épülő GeForce-okkal rukkolt elő.

Sapphire Radeon HD 5550 Ultimate
Sapphire Radeon HD 5550 Ultimate

A Sapphire Radeon HD 5550 Ultimate a 40 nm-es gyártástechnológiával készülő Redwood kódnevű lapkára épül, mely 320 aktív shader processzort tartalmaz. A GPU órajel 550 MHz lesz, a DDR2 szabványra épülő, 1 GB-os fedélzeti memória pedig effektív 800 MHz-en ketyeg. A PCI Express x16-os portba helyezhető, passzív hűtéssel felszerelt versenyző DVI, D-Sub és HDMI kimenetet kínál. A korszerű HTPC-k számára fontos, hogy a kártya támogatja a Dolby True HD és a DTS Master Audio szabványt is. A termék szállítása már megkezdődött, az ajánlott fogyasztói ár 90 dollár körül alakul.

Az MSI egy alacsony fogyasztású GeForce GT 220-as kártyát jelentett be, mely a N220GT-MD1G Green Version jelzést kapta. A nem túl méretes terméken található GT216-os GPU a gyári értékeknél alacsonyabb feszültségen üzemel, így a 48 stream processzort, valamint 16 Gather4 utasítással kompatibilis textúrázó csatornát rejtő lapkára egy kisebb hűtő is elegendőnek bizonyult. A DirectX 10.1-es API-val kompatibilis chip 625 MHz-es mag- és 1360 MHz-es shaderórajelen üzemel, míg az 1 GB-os összkapacitású, DDR2 szabványú fedélzeti memória 800 MHz-es effektív frekvencián ketyeg.

MSI GeForce GT 220 Green Edition
MSI GeForce GT 220 Green Edition (forrás: TechConnect)

A PCI Express 2.0 csatolóba helyezhető kártya támogatja a CUDA platformot is, a hátoldalán pedig egy DVI és egy HDMI kimenet várja a kijelzőket. A megjelenés a napokban esedékes az ajánlott fogyasztói ár pedig 60 euró körül lesz.

A felsőházban is volt némi mozgolódás, hiszen a Club 3D megkapta az engedélyt a Geforce GTX 470 és 480 árusítására. Az új megoldások nem szolgálnak újdonsággal, ugyanis a GF100 lapka a kisebb modell esetében 448, míg a nagyobb verziónál 480 CUDA magot kínál. Az előbbi mag-, shader- és effektív memória-órajelét 607, 1215 és 3348 MHz-re állították be, míg az utóbbi változat 700, 1401 és 3696 MHz-es értékekkel rendelkezik; a GDDR5 szabványú fedélzeti memória mérete pedig 1280, illetve 1536 MB lesz.


Club 3D GeForce GTX 470 és 480 [+]

A Club 3D-ra jellemző minimális dizájn mögé bújó GeForce-ok PCI Express x16-os portba helyezhetőek, a hátlapjukon pedig két DVI és egy mini HDMI kimenet található. A termékek az NVIDIA által tervezett hűtőket alkalmazzák, így az árazásuk a többi gyártó kártyájához hasonló lesz.

Érdekesség, hogy az NVIDIA a – jól sikerült – pénzügyi negyedévét részletező konferencián elmondta, hogy az áprilisi start óta pár százezer GF100 lapkát szállítottak le. Ez némileg ellentmond a kereskedők és az elemzők beszámolóinak. A piackutatásban jártas Needham & Company korábban megvizsgálta a GF100 lapka körüli problémákat, és a viszonteladók adatai alapján kevesebb, mint tízezer kártya forgalomba kerülését valószínűsítették. A májusi szállítmány ezt természetesen kiegészítette, ám még így is csak negyvenezer kártyáról lehet hallani globális szinten. Itt felmerülhet a kérdés: vajon ki kapta meg az elméletben hiányzó, százezres nagyságrendű tételeket? Persze az is lehetséges, hogy az NVIDIA a közeljövőben megjelenő GeForce GTX 465 kártyákon felhasznált chipeket is számításba vette, hiszen a lapkák már le lettek gyártva, és partnerek már megkapták őket, mivel a Computexre datált kereskedelmi start nagyon közel van. Az előzetes adatok szerint, az eddig használhatatlan GF100 GPU-knak több mint a negyede le lesz tiltva, így rengeteg új terméket lehet majd forgalomba hozni.

Előzmények

Hirdetés