Atlas kódnéven jön az új Tesla gyorsító?

Friss pletykák láttak napvilágot az NVIDIA új Tesla gyorsítójáról, mely a ByCare fórum értesülései szerint Atlas kódnéven jön. Nyilván a hivatalos megjelenésig minden pletyka marad, de figyelembe véve azt, hogy korábban megtudtuk a gyártóktól, hogy még két új termék érkezik idén, lehet realitás a frissen kiszivárgott diában. Főleg annak tudatában, hogy egy konkurens megoldás is érkezik, ami enyhén fogalmazva is nagyon gyors lesz, tehát az NVIDIA számára fontos egy új Tesla gyorsító bemutatása.

A Tesla K40-ről eddig annyi derült ki, hogy a GK180-as GPU-ra épít, ami az adatok szerint a GK110-es lapka átdolgozásának tűnik. Az optimalizálásokkal magasabb órajel vált elérhetővé, így az Atlas kódnéven fejlesztés elméleti számítási teljesítménye 4 TFLOPS fölött alakul szimpla és 1,4 TFLOPS fölött dupla pontosság mellett. Agresszívabb lesz a GPU Boost is, ami a szimulációs feladatokban gyakorlatilag nem, vagy csak nagyon gyengén működött, így a korábbi Tesla megoldásokról ez a funkció hiányzott is. A Tesla K40 azonban képes a magórajel növelésére az AMBER és ANSYS feladatokban. Az előbbi programcsomagokat viszonylag sűrűn használják a HPC szerverekben.


[+]

A pletykált újdonság állítólag 12 GB VRAM-ot kap, emellett az ECC nélküli memória-sávszélesség 288 GB/s lesz. Mindezek mellett a teljes PCI Express 3.0-s támogatás is megvalósul, továbbá 2880 darab CUDA mag dolgozik majd a számításokon. Technikailag ennyi feldolgozó található a GK110-es lapkában is, csak egyetlen Tesla kártyán sem aktív az összes SMX blokk. Ennek nyilván a fogyasztás féken tartásához van köze, de ezen egy áttervezéssel már lehetett javítani. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy maradt a 235 wattos TDP keret, ami a szerverekbe szánt SXM kiépítés mellett 245 wattra nő.

Általában az NVIDIA novemberben szokta bejelenteni az új Tesla kártyákat, így jó esély van arra, hogy a Tesla K40-ről is ekkor hull le a lepel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés