Az NVIDIA leleplezte a szupererős, Xavier kódnevű rendszerchipet

A fejlesztést a vállalat az önvezető autókba szánja, de a bejelentés ellenére nem lesz egyhamar elérhető.

Az NVIDIA egy hónapja mutatta be a Parker kódnevű rendszerchipet, amelyről persze már évekkel korábban beszéltek, de most vált ténylegesen elérhetővé. Hasonló karriert épít magának az utódnak tekinthető, Xavier kódnevű SoC, amelyről a vállalat először a GTC Europe rendezvényen beszélt.

A Xavier SoC lényegében a Tegra vonalat viszi tovább, de manapság a Tegra nevet az NVIDIA félretette, mert már kivonultak azokról a piacokból, ahol a márkanevet érdemes volt felépíteni. A lényeg amúgy sem a név, hanem ami a lapkán belül van. A Xavier pedig ebből a szempontból nyolc darab egyedi tervezésű ARMv8-as processzormagot tartalmaz, ami mellé egy Volta architektúrára épülő, 512 darab shader processzort tartalmazó IGP került.


[+]

A TSMC 16 nm-es FF+ node-jára készülő lapkában vannak még érdekességek, hiszen hétmilliárd tranzisztorból áll, ebbe belefért még egy 7680x4320 pixeles streameket kódoló és dekódoló egység, két darab 8K-s HDR videoprocesszor, valamint egy computer vision gyorsítóként emlegetett egység. Utóbbi nagy újítás, mivel eddig az ezzel járó feladatokat a grafikus vezérlő végezte el, de ez nem a leghatékonyabb megoldás. Tekintve a célpiacot, sokkal kedvezőbb ezt a munkát egy speciális blokkra kiszervezni.

A Xavier SoC fő feladata az lesz, hogy kiváltsa a Drive PX2 modult. Ez ugyanis elég sokat fogyaszt, de ennek csak a töredéke lenne elfogadható a legtöbb érdeklődő számára, és a Xavier fogyasztása pont 20 wattra van előirányozva. Eközben a processzormagok teljesítménye megegyezik a két Parker SoC processzormagjainak teljesítményével, és az IGP úgynevezett DL TOPS tempója is kiváltja a két Parker SoC IGP-jét és a hozzájuk kötött egy-egy GP106-os GPU-t.

Ez nagyon hihetetlennek tűnik, de valójában megvan a magyarázata, ugyanis az aktuális Drive PX2 modul lapkáiban dolgozó Pascal architektúrát az NVIDIA eléggé univerzálisra tervezte, így a rendszert alapvetően a 32 bites lebegőpontos számításokhoz optimalizálták. Ettől függetlenül képes a natív 16 bites lebegőpontos és a 8 bites fixpontos számításokat is eléggé hatékonyan elvégezni, de a multiprocesszorok dizájnja nem ezekhez a számításokhoz lett kialakítva. A Volta multiprocesszorát azonban már nem a 32 bites lebegőpontos, hanem a 8 bites fixpontos számításokhoz optimalizálták, ami miatt a beépített CUDA magok tartalmazhatnak különféle extra képességeket, és ez jelentősen növelheti a kinyerhető 8 bites fixpontos számítási teljesítmény. Emiatt lehet majd képes egy Xavier SoC 20 DL TOPS-os teljesítményre, ami megegyezik a Drive PX2 modul képességeivel.

Az NVIDIA a Xavier SoC mintáit leghamarabb a következő év végén kezdik el szállítani, a tényleges megjelenés pedig valamikor 2018-ban esedékes.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés