NVIDIA: integrált jövő

Az eddigi integrált chipset-ek sok mindennek lehettek a szinonimái (olcsó, minden-egyben, egyszerű köré gépet építeni..), csak egyvalaminek nem, ez pedig a teljesítmény. Hogy mindez hamarosan -ha egyelőre csak egy precedens erejéig is- megváltozik, pedzegettük korábban is, és itt természetesen az NVIDIA nForce chipkészletére gondolunk. Persze ez a megoldás minden lesz csak olcsó nem, ám az első ilyesmi chipset-ként, ez nem is feltétlenül szempont.

A teljesítmény a Socket A platformhoz készülő chipset olyan fícsöreiből adódik majd, mint a két hidját összekötő HyperTransport technológia, az integrált GeForce2 MX core, valamint a GeForce3-ból már ismerhető Twinbank memória vezérlő, vagy ha így jobban tetszik, akkor a "dual channel" DDR SDRAM támogatás.

Említettük, hogy a chipset nem lesz épp olcsó. Kicsit pontosítanunk kell, mert persze ennek is, mint megannyi NVIDIA terméknek, lesz egy "light" kivitele (Crush 11), egy Twinbank nélküli, hogy az NVIDIA még inkább az OEM-ek kedvére tegyen, akik amúgy is rajonganak a kor elvárásainak már csak enyhe túlzással megfelelő platformokért, amelyeket ráadásul -sok esetben- a gépbe épített tételek reális árait messze meghaladó összegért tesznek hozzáférhetővé.. Persze jó pár dolog szólhat mégis mellettük, úgy mint a több éves support, a bónusz szoftverek, a korrekt szerviz, de mindez messze visz, legyen elég ennyi.

A drágább kivitel (Crush 12) persze full extrás lesz, ennek megfelelően az ára is a mostani minőségi lapok felső régiójához tartozik majd, ám ha arra gondolunk, hogy egy sima DDR-es Socket A-s lap, valamint egy GeForce2 MX kártya együtt igencsak nehezen marad 50e Ft alatt, akkor már nem is oly elrugaszkodott egy jobb összteljesítményre képes integrált megoldás hasonló árképzése. Az nForce-on ráadásul lesz hagyományos AGP port is, tehát a hardcore Twinbank fanatikusok akár egy Ge3-at is hozzápasszinthatnak majd. Már amennyiben nem győzik persze kivárni az új Crush-okat (17/18), amelyek már GeForce3 MX alapokon nyugosznak.. :)

És hogy mit szeretne mindezzel elérni a NVIDIA? Nem kevesebb, mint 10%-ot a chipset-tortából, amely nem épp a jellemző elsőtermékes attitűd. Hogy ez mégsem kizárt, az a teljesen új megvalósítás kapcsán férhet mégis bele, bár azt se felejtsük el, hogy a Socket A oldalon az Intel-lel (egyelőre? :) ) nem kell megmérkőzni, bár piaci szempontból a VIA sem feltétlen könnyebb falat. Ám amíg a többiek (ALi, SiS, AMD) nem bírnak (és ugye nem bírnak..) beton biztos részesedéssel, addig az NVIDIA-nak teremhet babér.

A végére még annyit, hogy bár az NVIDIA amúgy-dolgai nem feltétlen nyerték el a tetszésünk, mint "Intel-alternatív" chipset gyártó drukkolunk neki.. Tehát "VIA, VIA, NVIDIA!" :))

Előzmények

  • AMD-nVidia együttműködés

    Az Nvidia és az AMD bejelentette, hogy az Nvidia az első alkalmazója az AMD HyperTransport technológiájának.

  • Kilenc új MSI alaplap és két új videokártya!

    Az MSI a Computexet amolyan ugródeszkaként használva hihetetlen mennyiségű új terméket jelentett be - köztük több igen érdekeset, tegyük hozzá...

  • nVidia nForce

    Új nevet kapott a Crush, az nVidia épp kiadás előtt lévő, Socket A-s lapkakészlete.

Hirdetés