HBM3E-s verziót kap a Computexen bemutatott NVIDIA GH200

Az új dizájn így több memóriakapacitást és nagyobb adatátviteli sebességet kínál.

Az NVIDIA az idei computexen mutatta be a GH200 nevű fejlesztését, amelyről az alábbi hírben be is számoltunk, de a vállalat csavart egyet a dizájnon, és bejelentették a rendszer HBM3E memóriát használó variánsát.

Ahogy a fentebb linkelt írásban olvasható, a GH200-as fejlesztés, NVLINK-en bekötött GPU-ja eredetileg HBM3 memóriát használ, amivel nagyjából 4 TB/s lehet az adatátviteli sebesség. Ezt a memóriatípust HBM3E-re cserélve elérhető az 5 TB/s is, és lényegében erről szól az új dizájn. Sőt, a memória kapacitása is nő, konkrétan 96 GB-ról 144 GB-ra, ami a nagyobb neuronhálók tréningelése során hasznos.

A vállalat az egyéb specifikációkat nem részletezte, de valószínű, hogy ezek megegyeznek az eredeti GH200-zal, így a rendszer Grace CPU-ja 72 darab ARM Neoverse V2 magot rejt 480 GB-nyi, ECC-t is támogató, hozzávetőleg 512 GB/s-os tempóra képes LPDDR5X memória társaságában, a 900 GB/s-os adatátvitelt biztosító, memória-koherens NVLINK interfészen kapcsolódó GPU pedig 132 darab multiprocesszort használ. A teljes konstrukció fogyasztása is marad 450 és 1000 watt között, ami egy konfigurálható paraméter, nyilván az energiaigény nagyban befolyásolja az elérhető tempót is.

A zöldek a GH200-as rendszer HBM3E variánsát a következő esztendő második negyedévében tervezik majd szállítani.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés