Hirdetés

Már a GeForce GT 1030-as VGA-kkal is működik a G-Sync

Hivatalosan ez a kombináció nincs támogatva, de az újabb meghajtókban beállítható.

Az NVIDIA a G-Sync technológiát nem csak a kijelzők oldalán korlátozza, hanem a VGA-k tekintetében is, így például csak a GeForce GTX sorozatú VGA-kkal aktiválható. Nemrég kiderült azonban, hogy az újabb meghajtókkal, egészen pontosan a 388.71-es eszközillesztővel biztosan bekapcsolható a technika a DisplayPort kimenettel rendelkező GeForce GT 1030-as VGA-kon.


(forrás: Reddit fórum) [+]

Az NVIDIA sosem említette, hogy a szóban forgó hardver nem alkalmas erre, sokkal inkább azt hangsúlyozta a cég, hogy a G-Sync technológiára egy prémium szolgáltatásként tekintenek, így nem minden hardverükre engedélyezik. A GeForce GT 1030 ebből a szempontból csak a szerencsétlen kivétel volt az asztali termékskálán belül, amely belépőszintű modellként nem kaphatta meg a prémium kategóriába sorolt eljárást. Hivatalosan még ma is így van, a vállalat által közölt specifikáció szerint a G-Sync elméletben nem működik, a gyakorlatban azonban ez nem igaz. A fenti kép is mutatja, hogy megfelelő, DisplayPort bemenettel rendelkező kijelző mellett aktiválni lehet az NVIDIA saját fejlesztésű, variálható frissítési frekvenciára kidolgozott megoldását.

Arról egyelőre nincs adat, hogy ez véletlen vagy szándékos lépés, az NVIDIA egyelőre nem nyilatkozott az ügyben. Ugyanakkor túl nagy jelentősége ennek akkor sincs, ha a vállalat pusztán csendben úgy döntött, hogy aktiválja a szolgáltatás lehetőségét a GeForce GT 1030-ra, mivel a G-Sync eljárást támogató kijelzők ára gyakorlatilag megfizethetetlen azok számára, akik belépőszintű GeForce VGA-ban gondolkodnak. Mindezek ellenére az efféle szinkronizációnak ezen a szinten pont sok értelme lenne, mivel az olcsó grafikus vezérlők nem éppen sebességbajnokok, így nagymértékben javítható a kijelzőn kapott élmény, ha a vásárló a variálható frissítési frekvencia lehetőségét számba veszi. Addig azonban amíg az NVIDIA nem ismeri el hivatalosan a G-Sync elérhetőségét a GeForce GT 1030-on, nem érdemes erre építeni, mert könnyen lehet, hogy egy későbbi meghajtó megszüntetik ezt a képességet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés