Az NVIDIA az első helyre hozta fel Kínát

Kína bejelentette, hogy megépítették a világ leggyorsabb szuperszámítógépét, mely a tiencsini szuperszámítógép-központban kapott helyett, ennek megfelelően mindenkinek elérhető. A Tianhe-1A névre keresztelt megoldás az Intel Xeon processzorokkal és Radeon GPU-kkal szerelt Tianhe-1-et váltja, ami már „csak” a hetedik leggyorsabb rendszernek számít. Az új nagyvasba 14 336 Xeon processzor került, és ezek mellett 7168 darab NVIDIA Tesla M2050-es cGPU dolgozik. A tudományos számításokat szimuláló Linpack tesztprogram kicsivel több, mint 2,5 PFLOPS-os teljesítményt mért, ami majdnem másfélszer jobb eredmény az eddigi csúcstartó Cray XT5 Jaguar képességeihez viszonyítva.

Az NVIDIA a bejelentéssel párhuzamosan elmondta, hogy a HPC rendszerek területén számottevő előnyt jelent a grafikus processzor használata, hiszen a 2,5 PFLOPS-os teljesítményhez hozzávetőleg ötvenezer processzor szükséges, és ez 12 megawattos teljesítményigényt is jelentene, nem is beszélve a helyigényről. A Tianhe-1A ugyanezt a teljesítményt 4 megawattos fogyasztás mellett tudja, és kevesebb gépet is kell kiépíteni.

A Fermi architektúrának hála az NVIDIA már két helyet birtokol a világ legerősebb rendszereit rangsoroló Top 500-as ranglistán. A vállalat tehát jól döntött, amikor a HPC szerverek szegmensét a PC-s VGA-piac elé helyezték a fontossági listán, mivel látható igény mutatkozik a heterogén rendszerek iránt. Persze ez a döntés áldozatokkal is járt, hiszen a zöldek máig nem találják az egy éve megjelent, leggyorsabb grafikus kártyának számító Radeon HD 5970 ellenszerét.

A fejlesztés természetesen nem áll le, mivel már készül a Kepler architektúra, amiben az eddigi adatok szerint megjelenik a virtuális memória támogatása, továbbá két ARM processzormag is helyet kap benne. Ez még előnyösebb teljesítményt jelent a HPC-piacon, így elmondható, hogy a Fermi csak a kezdet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés