Netbookok szilveszter előtt

Hirdetés

Napjaink egyik divatterméke a netbook. A kisméretű hordozható gépek népszerűsége egyre inkább nő, elsősorban a nagyobb laptopok kárára. Ezzel együtt a használhatóságuk is egyre jobb, köszönhetően az eredetinél nagyobb kijelzőknek, és az egyre jobb felszereltségnek. Az új Atom processzorok érkezésével új távlatok nyíltak a kategória előtt, de nem mindenki kíván élni a Pine Trail nyújtotta előnyökkel.

Mint például a kínai székhelyű Sheng. A 10,1 colos, T108 típusjelzésű netbook ugyanis a régi, jól ismert platformra épül, azaz az 1,66 GHz-es Intel Atom N280 processzort a 945 GSE chipkészlet egészíti ki. Ehhez 2 GB DDR2 RAM és 250 GB-os winchester társul. Felmerülhet a kérdés, hogy mi lehet az oka a régebbi összeállítás alkalmazásának. Nos, úgy tűnik, elsősorban az ár. Ugyanis a T108 nagyjából 300 dollárért lesz megvásárolható, ebbe viszont az Ethernet és WiFi mellett befért a 3G modul is, és a készülék határozottan impozáns kinézetű alumíniumburkolatot kapott. Azaz használható alternatíva lehet annak, aki erre vágyik a nagyobb akkumulátoros üzemidő és az újabb platform helyett.

Sheng T108 (forrás: Shanzai.com)
Sheng T108 (forrás: Shanzai.com)

A Foxconn már a Pine Trailre épít. Az NS20 és NS24 nevű modellek az 1,6 GHz-es Intel Atom N450-es processzort használják, a grafikáról a GMA 3150 gondoskodik. Ezekbe a gépekbe is került Ethernet, WiFi, Bluetooth, sőt az NS24 HSDPA-t is kapott. Az egyszerű dizájnnal ellátott, Windows XP-vel, 7-tel, esetleg FoxOS Linuxszal felvértezett gépek 2010 első negyedévében érhetnek el a vásárlókhoz, de nem Foxconn név alatt, hiszen ez a vállalat csak a gyártó szerepét látja el. A kész netbookok várhatóan több márkanéven is megjelennek majd, biztos, hogy mindkét modellt viszontláthatjuk majd más-más matricákkal.

Foxconn NS20/24 (forrás: TechConnect)
Foxconn NS20/24 (forrás: TechConnect)

A múlt héten már beszámoltunk a Pine Trail-es netbookok özönéről. Rengeteg gyártó, többek között az Asus, az MSI, az Acer, a Samsung, a HP, a Lenovo, a Dell és a Fujitsu is új modellekkel jelentkezett. Furcsa is lett volna, ha éppen a Toshiba marad ki a sorból. Könnyen megjósolható volt, hogy hívják az új készülékeket, hiszen az NB100-as és NB200-as gépek után mi más lett volna a a nevük, mint NB300? A specifikációk között – a többi újdonság ismeretében nem meglepő – semmi furcsát nem találunk. Az NB300 is a lassan már megszokottnak tekinthető Intel Atom N450-re épül, tehát a megjelenítés az integrált GMA 3150 feladata. A 10,1 hüvelykes, 1024x600 pixel felbontású kijelzővel rendelkező netbookon három USB port kapott helyet a hangcsatlakozók, a D-Sub és az Ethernet mellett. Felszerelték webkamerával és kártyaolvasóval is, a vezeték nélküli hálózatokhoz pedig a WiFi, Bluetooth és HSDPA modul segítségével lehet kapcsolódni.

Toshiba NB300
Toshiba NB300

A készülék a háromcellás akkumulátorral 266 x 192 x 24 mm méretű, amihez 1,18 kg-os tömeg tartozik, ami a hatcellás teleppel 1,33 kg-ra növekszik, a maximális vastagság pedig 34,6 mm-re módosul. Viszont így elérhető akár a 11 órás üzemidő is, ami nagyon jól hangzik. Az extrákat a többujjas vezérlésre alkalmas, multi-touch rendszerű érintőpad, illetve a merevlemez ütközésérzékelője jelenti, és a Toshiba állítása szerint az NB300-nál fokozottan figyeltek az anyagválasztásra és az összeszerelési minőségre is. A pontos megjelenési időről és az árról még nincs hír, de a januári CES-en vélhetően ezzel kapcsolatban is lesz információ

Toshiba NB300
Toshiba NB300

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés