Nem sok GeForce RTX 3060-on emeli majd kalapját a GA104-es GPU

A médián nemrég átfutó pletyka igaz, de hozzánk szinte biztosan nem jut el ilyen hardver.

A média az elmúlt időszakban meglehetősen sokat írt arról, hogy az eredetileg GA106-os GPU-t használó, általunk is tesztelt GeForce RTX 3060 egy új, GA104-es GPU-t használó verziót is kap. Ezt egy Matthew Smith nevű Twitter felhasználó vette észtre a TechPowerUp adatbázisában, de egy új termékazonosító még nem feltétlenül jelent ténylegesen megjelenő terméket.

A fentiek miatt utánakérdeztünk a GA104-es GeForce RTX 3060-nak, és úgy néz ki, hogy tényleg készül pár ilyen fejlesztés. Információink szerint külsőre csak a nagyobb méret fogja elárulni a nagyobb GPU alkalmazását, ugyanis a paraméterek tekintetében a a GA104 pont annyira lesz megvágva, mint az eredetileg alkalmazott GA106, tehát a más hardver ellenére gyakorlatilag nem lesz különbség az eltérő termékazonosítóval rendelkező GeForce RTX 3060-ak között. Ez azt jelenti, hogy bármelyik lapka is lesz a nyomtatott áramköri lapon, az adott végterméknek ugyanazok a paraméterei, és nagyjából ugyanannyit is fogyasztanak.

Megtudtuk azt is, hogy a GA104-es GeForce RTX 3060-ak csak ideiglenes fejlesztések, ráadásul kizárólag Kínának. Azért van rájuk szükség, mert több GeForce RTX 3060-ra van igény, mint amennyi GA106-ot az NVIDIA szállítani tud a partnereinek, így egyel nagyobb GPU-val próbálják a régebben leadott rendelések teljesítésének idejét javítani. Ez azért lényeges tényező, mert a szállítások már olyan régóta húzódnak, hogy az egyes nagyobb megrendelők – főleg bányafarmok – érvényesíthetnék a szerződésekbe foglalt kötbért, ami a gyártó számára kedvezőtlen lenne, így megpróbálnak mindenkinek megfelelő alternatívát keresni a problémákra.

A fentiek miatt arra tehát nem lehet számítani, hogy a GA104-es GeForce RTX 3060-ak tömegesen elterjednek, mivel a kényszer szülte őket, így gyorsan jöttek, és gyorsan is mennek majd.

Előzmények

Hirdetés