Hirdetés

A 3M kvantumpontokkal harcol a kijelzők gazdagabb színvilágáért

2011-ben lehetett először hallani a Nanosys által megálmodott, Quantum Dot Enhancement Filmről, röviden a QDEF-ről. Lényegében egy olyan vékony, QD (kvantumpontos, avagy félvezető nanokristályos) réteggel ellátott optikai filmről van szó, ami a háttérvilágítás és az LCD mátrix közé közé integrálva nem csinál mást, mint helyettesíti a diffúzor réteget és a standard (kékített, gallium-nitrides) LED-es háttérvilágítás fényét széles spektrumú fehér fénnyé alakítja.

A QDEF felhasználásának sematikus ábrája
A QDEF felhasználásának sematikus ábrája (forrás: Wikipedia) [+]

Ezt úgy érik el, hogy a filmrétegre több milliárd, eltérő méretű nanokristályt visznek fel, amelyeket az említett (egy bizonyos hullámhosszú) háttérvilágítás fénye gerjeszt. A nanokristályok ennek hatására méretüktől függően különböző hullámhosszú fényt bocsátanak ki (a nagyobb részecskék hosszú, a kisebbek pedig rövidebb hullámhosszú fényt jelentenek), melyeket jó arányban keverve (azaz minden részecskéből az optimális mennyiséget felhasználva) széles spektrumú fehér fény nyerhető.

A QD film összességében hatékonyabb a fehér LED-es megoldásoknál és extra széles színtér visszaadását teszi lehetővé – amiből persze akkor profitálunk, ha a forrás vagy a megjelenítendő tartalom is támogatja az sRGB-nél nagyobb színteret. A fejlesztők azt ígérik, hogy a QDEF alkalmazásával az eddiginél gazdagabb színvilágot kapunk, és nagyobb hatékonyságnak köszönhetően a fogyasztás is jelentősen csökkenthető.

A DisplayWeek alkalmával a Nanosys a 3M-mel szövetkezve bejelentette, hogy a fejlesztés az utolsó szakaszban van, így hamarosan alkalmazható lesz okostelefonokban, tabletekben és tévékben egyaránt, amennyiben az adott gyártó megvásárolja ezt a technikát. Persze meg kell jegyeznünk, hogy nem csak a 3M az egyetlen, amely ezzel a technológiával kísérletezik, a Sony május elején bejelentett Triluminos tévéi is kvantumpontos eljáráson alapuló fejlesztésre épülnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés