PowerPC 90 nanométeren

Az IBM nem kíván lemaradni félvezetőgyártó riválisai mögött: a vállalat – két héttel azt követően, hogy az Intel bemutatta 90 nanométeres csíkszélességgel gyártott Pentium 4 processzorát – megkezdte a fejlett gyártástechnológia alkalmazását East Fishkill-i üzemében. Az alacsonyabb fogyasztást ígérő és magasabb működési frekvencia elérését lehetővé tevő eljárással a gyártó blade szervereiben, valamint az Apple Power Mac G5 és Xserve G5 számítógépeiben használt PowerPC 970 chipek készülnek.


A PowerPC 970 magja

A 90 nanométeres technológiával előállított PowerPC 970FX sebessége várhatóan jelentős mértékben növekedhet: az IBM szakemberei a jövő héten megrendezésre kerülő International Solid State Circuits Conference (ISSCC) rendezvényen egy 2,5 GHz-en futó modellt mutatnak be. A piacon lévő, 0,13 mikronos csíkszélességű generáció legmagasabb működési frekvenciája 2 GHz.

Az IBM az új processzorok előállítása során silicon on insulator (SOI) és feszített szilícium technológiát alkalmaz, rézvezetékek használata mellett.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés