Miért lett 2,16 GHz órajelű az Athlon XP 3000+?

Hirdetés

Optimista verzió

Mint ismeretes, eleinte 2,25 GHz-es órajellel akarta piacra dobni legújabb XP 3000+ processzorait az AMD, később már csak 2,166 GHz szerepelt a hírekben. AMD-éknél úgy tapasztalták, hogy az XP 3000+ még 2,166 GHz-es órajellel is simán ver egy 3,06 GHz-es Pentium 4 processzort, ami oly módon lehetséges, hogy az AMD más tesztfilozófiát alkalmaz, mint a tesztlaborok többsége. Nem csak az olyan benchmark-programok alatt vizsgálják meg a CPU-k teljesítményét, mint a SPECint vagy a SPECfp, hanem olyan mindennapi alkalmazások alatt is tesztelik, amelyeket az átlagos felhasználók nap mint nap futtatnak számítógépeiken. Így mérték be a 2,166 GHz-et...

Hasonlóan néz ki a folyamat az Athlon 64 esetében is, amelynek az órajele 1,80 GHz lesz és - a pletykák szerint - képes lesz megszorongatni vagy akár le is győzni a 3,20 GHz-es Intel Prescott CPU-t. Az Athlon 64 késésének oka az is lehet még egyébként, hogy a 64 bites Microsoft Windows operációs rendszer fejlesztése is csúszik.


Pesszimista (realista?) verzió

Az AMD-nek problémái vannak a megfelelő skálázódással, ezért kénytelen az egyre kisebb mértékben növekvő órajeleket egyre nagyobb mértékben növekvő számozással ellátni.

Elvégre, amikor az Athlon XP debütált, az 1500+ -os modell magabiztosan megelőzte a Willamette magos, 1.5 GHz-es Pentium 4-est. De, ez rég volt... a Clawhammer, alias Athlon 64 pedig egyelőre sehol.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés