Készíti a terepet az ARM-os asztali PC-nek a Microsoft

A Project Volterra egyelőre a fejlesztőket célozza, hogy később legyen majd kellő számú alkalmazás.

A Microsoft az elmúlt években többször is megpróbált az ARM felé nyitni, és az aktuális ARM-os notebookok tekintetében látható már némi eredmény, bár azért a céltól még mindig messze van a cég. Ettől függetlenül a vállalat továbbra is hisz az ARM terjedésében, és az idei Microsoft Build konferencián leleplezték a Project Volterra nevű asztali konfigurációt, amelyben ARM architektúrát használó processzor található.

A hardver tekintetében a rendszer kifejezetten aprócskának számít, mondhatni a klasszikus mini PC vonalat erősíti. A házon belül egy meg nem nevezett Qualcomm rendszerchip található, amelyről csak annyit tudni, hogy rendelkezik AI feladatokat gyorsító részegységgel. Az adatokat NVMe SSD tárolja majd, az egészet pedig egy kisebb ventilátor hűti. A ház oldalain két USB Type-C, három USB Type-A és egy Ethernet aljzat található a Kensington zár mellett, míg a tápegység egy külső megoldás.

A Project Volterra persze nem egy végfelhasználókat célzó termék, sokkal inkább a fejlesztőknek készült, ugyanis a vállalat terve az ARM natív fejlesztőeszközökkel való segítése. A Microsoft portolja majd az architektúrára a Visual Studio 2022-t, a VSCode-ot, a Visual C++-t, a modern .NET 6-ot és a klasszikus .NET keretrendszert, illetve a Windows Terminált, továbbá a Windows Subsystem for Linuxnak és Windows Subsystem for Androidnak is lesz natív ARM verziója. Ennek a lényege az, hogy jöjjenek az ARM-ot natívan támogató alkalmazások a Windows 11-re, mert az emuláció ugyan opció, de egyáltalán nem kedvező. Maximum az elején lehet mentőmellény, de hosszabb távon a piac célzott támogatást igényelne.


[+]

A Microsoft szerint a Project Volterra még idén elérhető lesz, de nem tudni, hogy pontosan mikor és mennyiért.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés