Mi lesz a DDR 400 sorsa?

A DDR400 elméletileg a DDR-I szabvány legfejlettebb példánya. Mégis, kicsit ellentmondásos típus, mivel a RAM-okkal foglalkozó szervezetek nem szeretnék elismerni hivatalos DDR formátumként. Azzal érvelnek, hogy a 400 MHz-es DDR RAM már csak a DDR-II szabvány égisze alatt lehet teljesen elfogadott típus, a mostani próbálkozás pedig már teljesen felesleges.

A memóriagyártók ugyanakkor pénzt szeretnének, így a "nagyok" már mind bemutatták a moduljaikat, sokan közülük már forgalmazzák is. A Samsung, az Infineon, a Winbond, a Micron és még tucatnyi cég teljesen komolyan gondolja a DDR400 tömeges termelését. Ez természetes, DDR333 RAM-ok is előbb voltak, mint az őket kihasználó chipsetek, de a DDR400 kicsit más helyzetben van.

A DDR400-at kihasználó chipsetek természetesen még most sem jelentek meg hivatalosan, ezen nem is csodálkozunk. Viszont például a VIA chipsetgyártó azt nyilatkozta, hogy a KT400 nem fogja hivatalosan támogatni a 400 MHz-es RAM-okat. Ez persze nem akadály, ahogy az i845E sem támogatja hivatalosan az i845G bizonyos funkcióit, mégis el lehet érni vele azokat, úgy itt is lehet majd trükközni.

Persze csak ha lesz kereslet a DDR400 RAM-okra. Egyelőre még a DDR333 sem tudta kiszorítani a DDR266-ot, és az Intel még csak most készült el a DDR333 kompatibilis chipsettel. Márpedig a legnagyobb processzorgyártónak nagy szava van ilyen kérdésekben. Ahogy az ATA/133-at sem támogatta, megvárva a SerialATA-t, úgy a DDR-I alapú, 400 MHz-es RAM-okat is kihagyhatja, és egyből a DDR-II szabványra ugorhat.

Így nem olyan biztos, hogy valóban a DDR400 fogja feltenni a koronát a dicső DDR-I szabvány fejére, inkább csak egy utolsó próbálkozás lesz: vajon hány bőre van a rókának? Persze ezen még sokat változtathat a chipsetgyártók hozzáállása, mert a SiS biztosan nem hagyna ki egy ilyen lehetőséget. Ennek ellenére tény, hogy a DDR400 még nincs sínen, szerencse kell ahhoz, hogy valóban befuthasson.

Azóta történt

Hirdetés