Drága, de ütős Quest headsetet mutatott be a Meta

A Meta Quest Pro főleg a prémium igényeket próbálja kielégíteni.

Még a 2020-as esztendő őszén mutatkozott be az Oculus Quest 2, amely ma már Meta Quest 2 néven fut, és nagy sikereket tudhat magáénak, ugyanakkor az semmiképpen sem mondható el róla, hogy prémium szintre tervezett megoldásról van szó. Ez persze a vásárlók jó részének nem számít, de van olyan piaci réteg, amely jobb alternatívát szeretne; ezeket a potenciális ügyfeleket célozza meg a hónap vége felé érkező Meta Quest Pro.

Az új fejlesztés kifejezetten erősre van tervezve, mivel megkapta a Snapdragon XR2+ rendszerchipet, amit a Qualcomm kifejezetten a kevert valóságot biztosító headsetekhez tervezett. Merthogy a Meta Quest Pro nem csak virtuális, hanem kiterjesztet valóságot is biztosít. Az optimális programfuttatást 12 GB rendszermemória segíti, míg az adatok 256 GB-os NAND flash tárolón helyezhetők el.

A rendszer szemenkénti 1800x1920 pixeles LCD kijelzői viszonylag erős alapot adnak, a képfrissítés pedig 72 vagy 90 Hz lehet. Az új lencséknek hála az egész headset jóval kisebbre volt tervezhető, így kényelmesebb a viselete. Ugyan a Meta Quest Pro 722 grammos tömege nagyobb a Meta Quest 2-nél, de a hátrahelyezett akkumulátor miatt kedvezőbb a súlyelosztása, ami használhatóbbá teszi. Ráadásul az új optikai kialakítás 25%-kal jobb élességet kínál a látómező közepén, és 50%-kal jobbat a széleken. Maguk az LCD kijelzők is javultak, mivel 500 darab külön vezérelhető zónára van osztva a háttérvilágítás, ami jobb kontrasztmegjelenítést szavatol az olcsóbb testvéréhez viszonyítva, emellett pedig a színtartomány is nőtt 30%-kal.

[+]

A fejpántba épített hangszórókat, illetve az öt belső és öt külső kamerát hordozó, mikrofonnal is ellátott fejlesztés képes kifejezéskövetésre, ami annyit tesz, hogy értelmezni tudja a szemmozgást és az arc változásait, amelyekkel a Meta a kiterjesztett valóságra vonatkozó funkciókat javítja. Ezen túlmenően a headset, illetve maguk a beépített akkumulátorral rendelkező Touch Pro kontrollerek is képesek a saját helyzetüket meghatározni, ehhez pedig nincs szükségük semmilyen külső tényezőre, szimplán a beépített szenzorokkal megoldják a problémát.

Bár a haptikus képességeket kínáló vezérlők sok újítást tartalmaznak, a gombkiosztásuk hasonló a Meta Quest 2 megoldásaihoz, aminek hála a Meta Quest Pro a kisebb testvérének tartalmait gond nélkül futtatja és kezeli. Sőt, maguk a Touch Pro kontrollerek még a Meta Quest 2-vel is működnek, és később 300 dollárért külön is megvásárolhatók lesznek.

Mindez nagyon jól hangzik, de a Meta Quest Prónak van egy nagyon jelentős hátránya. Sajnos az üzemidő csupán egy-két óra lehet, függően a futtatott tartalomtól, és a teljes feltöltése is két órát vesz igénybe. Mindezért a Meta 1500 dollárt kér el, és a csomag már előrendelhető, az igények teljesítése pedig október 25-én veszi kezdetét.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés