Mesterségesen tartotta magasan a processzorok árait az AMD

A cég befektetői konferenciáján elmondta, hogy az előző két negyedévben szándékosan kevés terméket szállítottak.

Nemrég tartotta szokásos befektetői konferenciáját az AMD, melynek során a céget vezető Dr. Lisa Su számolt be arról, hogy miként alakultak a vállalat pénzügyi dolgai, illetve pár szót a jövőre vonatkozó tervekről is ejtett. A bevételeket illetően a 2022-es év negyedik negyedében az AMD a várakozások felett teljesített, a forgalom például elérte az 5,6 milliárd USD-t, mely 16%-os növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest. Igaz, eközben a profit gyakorlatilag nem változott, de még ez is szép eredmény ahhoz képest, hogy milyen visszaesést szenvedett el a piac 2022-ben.

Mindez pedig annak is köszönhető, hogy a cég szándékosan visszafogta CPU és GPU szállításait mind a harmadik, mind a negyedik negyedévben, amivel azt érte el, hogy az árak magasan maradhattak, miközben raktárkészletek sem halmozódtak fel szükségtelenül. A stratégia sikeresnek tűnik, úgyhogy Lisa Su szerint ugyanígy tesznek majd az első negyedévben is.

Mielőtt pálcát törnénk az AMD felett, megjegyeznénk, hogy nem egyedül ők döntöttek így: a Sony is csökkenteni kívánja a PS VR2 szállításokat, az NVIDIA pedig már tavaly novemberben bejelentette, hogy a raktárkészletek csökkentésének, na és persze az árak magasan tartásának érdekében kevesebb GPU-t szállítanak majd.

Kiegészítés: Az AMD a hír megjelenését követően kiadott egy nyilatkozatot, amelyben taglalják, hogy azért szállítottak kevesebb mennyiségű hardvert, mert túl sok készlet halmozódott fel a partnereiknél, miközben az érintettek kisebb készletetet szeretnének menedzselni. Emiatt nem pontos az az állítás, hogy a szállítás visszafogása az árak magasan tartását célozta. A cég elmondta azt is, hogy az ügyfeleik átlagos eladási ára stagnált, ami főleg a leszállított CPU-k összetételének volt köszönhető.

Hirdetés