A házi mozibarát: Acer H9500 Full HD DLP 3D projektor

Az Acer még tavaly nyáron jelentette be Full HD felbontású H9500-as házimozi projektorát, mely DLP technológiát használ és 3D megjelenítésre is alkalmas aktív záras technológiát alkalmazva. Valószínűleg az Acer blog olvasóinak ez utóbbi képesség derenghet korábbról, hiszen a LED-es Pico projektornál ezt az opciót már kipróbálhattuk (igaz, akkor a Full HD felbontástól még messze voltunk), de lényegében ugyanarról a megoldásról van szó, ráadásul egy az egyben ugyanolyan szemüveggel. A H9500-as tehát egy komolyabb DLP chipes projektor, mely LED-ek helyett hagyományos lámpát használ, és ezen oknál fogva jóval nagyobb (2000 lumen) fényerőre képes.


[+]

Előnye egyben a hátránya is, mivel a lámpa élettartama nem rúg több tízezer órára, meg kell elégedni 2000, ECO módban legfeljebb 2500 órával. Azzal viszont most is számolni kell, hogy a 3D erősen csökkenti a rendelkezésre álló fényerőt, így világos szobában nem nagy élmény 3D-s tartalmat nézni, az ilyesfajta szórakozást inkább estére tartogassuk (vagy sötétítsünk be, ha tudunk).

Az ilyen szórakozás amúgy sem olcsó mulatság, és nem csak a cserelámpa miatt. A 7,2 kg-os monstrum ára nagyjából 560-650 000 forint közötti, és néha nem árt szervizeltetni sem, ha hosszú ideig akarjuk használni. Szerencsére a porszűrő cseréje vagy takarítása otthon is kivitelezhető feladat, hiszen a H9500-nál rendkívül könnyen hozzáférhető helyre tették magát a szűrőt és eltávolítani sem több egy mozdulatnál. Mindenesetre ne elégedjünk meg ennyivel, a porszűrő ugyanis nem képes mindent kiszűrni, ezért érdemes évente átnézetni és kitakaríttatni.


[+]

Egy próba erejéig mi is megnéztünk pár filmet a címben forgó projektorral, de komplett tesztet nem csináltunk. Már csak azért sem, mert a PROHARDVER! berkein belül nem szoktunk projektort tesztelni, mivel ez speciális tesztkörnyezetet kívánna, amit nem tudunk megteremteni. A H9500-ról éppen ezért professzionális véleményt sem tudunk formálni, de a villámteszt során tapasztalt jelenségekről be tudunk számolni. A gép ízléses csomagolásban érkezik, mely egy nagy bőröndöt rejt, ez képes minden fontos kiegészítőt elnyelni: tápkábelt, adatkábelt, távirányítót és az 1 darab szemüveget is, amely alapból jár hozzá. Kivéve a dobozból rögtön szembe tűnik a csatlakozók sokasága: két darab HDMI, két D-Sub, egy DVI, kompozit, komponens és S-Video sorakozik a hátoldalán.


[+]

A projektor árért cserébe kapunk "némi" tudást is, a maximum 300"-es képátlón, Full HD felbontáson, 3D képességen és falszínkompenzáción felül horizontális és vertikális lencse eltolás (shift) is jár a pénzünkért, mely lényegesen megkönnyíti az elhelyezést, beállítást. A H9500-ból a kontraszt javításáért felelős dinamikus írisz sem hiányzik, bár a tapasztalat azt mutatta, hogy ez lassabban működött a vártnál, ami a hirtelen váltásoknál volt észrevehető a színhőmérséklet állítgatása. Kár érte, pedig tényleg hasznos funkció, amit egyébként érdemes lenne használni.

További plusz a Creative Frame Interpolation (CFI), mely a tévékhez hasonlóan növeli a képkockák számát, csökkentve a mozgó tárgyak elmosódását. Ezt van aki szereti, van aki nem, a lényeg, hogy van, így mindenki saját igénye szerint kapcsolhatja ki, vagy éppen be. Természetesen a 3D képesség nem csak a Blu-ray-lejátszóból vagy PC-ből érkező 3D jelet képes értelmezni, hanem a felkonvertálás is rendelkezésre áll, de ez a jelenlegi technológiával még nem ad kielégítő eredményt, így mi is csak leellenőriztük a működését, aztán kikapcsoltuk.

Végezetül még egy fontos dolgot érdemes megjegyezni a projektorral kapcsolatban, ez pedig a ventilátor által keltett zaj, ami mindig fontos szempont. Ami azt illeti, a H9500 nem nevezhető halk darabnak, de az ECO üzemmód sokat tompít a ventilátor által keltett szélzajon. Így már együtt lehet vele élni hosszú távon is, de ha hangosabb lenne, akkor sem mondanánk, hogy köszönjük, nem kérjük, mert szívesen látnánk végleg a nappalink plafonjára szerelve.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények