Megtorpanhat az ARM felvásárlása az Európai Unión

Az NVIDIA-nak és az ARM-nak már csak kevés ideje maradt a hiányzó dokumentumok pótlására.

Az NVIDIA még az előző év őszén jelentette be, hogy 40 milliárd dollárért megveszik az ARM-ot, ugyanakkor az Egyesült Királyság befékezte a felvásárlást, most pedig az Európai Unióban is problémákba ütközhetnek, amelyről a Reuters számolt be.

Mint ismeretes a két cég eredetileg úgy tervezte, hogy a 2022-es esztendő márciusában lezárhatják az akvizíciót, de opcionálisan ezt a határidőt szeptemberig meghosszabbíthatják. Ha viszont addig sem sikerül nyélbe ütni az üzletet, akkor az előszerződés értelmében büntetés nélkül felmondhatja a megállapodást akármelyik fél.

A problémát jelenleg az adja, hogy az Európai Unió alaposabban kivizsgálná a várható gazdasági hatásokat, amihez további dokumentumokra van szükségük. Amennyiben az ARM és az NVIDIA nem nyújtja be a szükséges iratokat az Európai Unió versenyhatóságainak még a nyári szünet előtt, akkor leghamarabb ezt ősszel pótolhatják, addig pedig az Európai Bizottság semmilyen döntést nem fog hozni, az egész ügy konkrétan nem fog haladni, vagyis igen nagyra nő annak az esélye, hogy márciusig nem kapják meg az engedélyt. Sőt, veszélybe kerülhet a opcionális szeptemberi céldátum is, onnan pedig akármikor dönthet úgy az egyik cég, hogy inkább visszamondja az üzletet. Ráadásul az Egyesült Királyság és az Európai Unió mellet még meg kell győzni Kína versenyhatóságát is, amely messze a legnagyobb falatnak ígérkezik, és ebből a szempontból igencsak lassan halad az ügy.

Talán a fentiek miatt is Cristiano Amon, a Qualcomm elnök-vezérigazgatója már elmondta a The Telegraph számára, hogy ha az ARM-nak van független jövője, akkor a Qualcomm mellett még számos érdeklődő és cég invesztálna a cégbe, ha az NVIDIA felvásárlási kísérlete meghiúsulna. Ezt egy konzorciumon keresztül tartja elképzelhetőnek, ha az ARM végül nyilvános tőzsdei cég lesz.

Egyelőre nehéz látni, hogy mi lesz a történet vége. Az biztos, hogy mindkét érintett félnek érdeke az akvizíció mielőbbi lezárása, mert a bizonytalansággal csak ügyfeleket veszít az ARM. Éppen emiatt, ha a következő év őszén sem kerül belátható közelségbe a felvásárlás megvalósulása, akkor a felek egységesen érdekeltté válhatnak az egész üzlet visszamondásában.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés