Megtiltja a teszteket az Intel új mikrokódjához tartozó licenc

A partnereknek mostantól nem szabad publikálniuk, hogy a CPU-k sebezhetőségeihez érkező javításokkal mennyit változott a tempó.

Az Intel menetrendszerűen kiadta a legújabb sebezhetőségekhez tartozó mikrokódot az érintett processzoraikhoz, ami teljesen rendben van, hiszen ezeket a réseket be kell tömni, de egy apró kiegészítést is csomagoltak a hozzá tartozó licencszerződésbe, amelyet fel is töltött az alábbi oldalra egy lázadó személyiségű felhasználó. Ez sokaknak eléggé sokkolóan hatott, hiszen az Intel mostantól megtiltja a partnereinek, hogy közzétegyenek vagy biztosítsanak akármilyen szoftverrel mért referenciaértéket, illetve összehasonlító eredményeket. Gyakorlatilag tehát megtiltják az új mikrokóddal mért teszteredmények publikálását.

Ez azért nagyon lényeges, mert a nagy szolgáltatók (például az Amazon Web Services, a Microsoft vagy éppen a Google, de még mások is) az év eleje óta gyűrűző, processzorok sebezhetőségét érintő problémákat meglehetősen nyíltan kezelik. Gyakorlatilag folyamatosan tájékoztatják a nagyobb, esetenként talán a kisebb ügyfeleiket is arról, hogy milyen javításokat eszközöltek az egyes sérülékenységekkel kapcsolatban, és azt is lemérik, hogy ennek milyen hatása van a teljesítményre. Ezzel az adott ügyfél megtudja, hogy a bérelt virtuális gépe mennyivel lett lassabb, és utánaszámolhat, hogy ez megfelel-e, vagy bővíteni szeretné a számítási teljesítményt. Ha pedig utóbbi mellett dönt, akkor az eredményekből igen jól kiszámítható, hogy mennyivel kell erősebb rendszer az igényekhez.

A szolgáltatók tehát a lehető legbarátibb módon álltak a kérdéshez, elvégre magával az alapproblémával nem igazán tudnak mit kezdeni, azon kívül, hogy a javításokat telepítik, így pedig a tájékoztatás lett a legfőbb stratégia. Aki inkább a homokba dugná a fejét, még mindig megteheti, hogy nem olvassa el a levelet.

A fentebb leírtak persze a történet cukormázas részét képezik, valójában nem mindenki viseli túl jól, hogy ezektől a javításoktól az eredetileg vásároltnál gyengébb teljesítményű virtuális gépet kap. Emiatt perek is indultak, hiszen sokan úgy vannak vele, hogy ha a szolgáltatók telepítik a frissítéseket, akkor legalább bővítsék a virtuális gép teljesítményét annyira, hogy az megfeleljen a sérülékenységek előtti szintnek. A kérés alapvetően jogosnak tekinthető, csak a gyakorlatban rendkívül nehezen valósítható meg.

Az Intel a probléma kezelésére gyakorlatilag előállt azzal, hogy innentől kezdve az ügyfeleket nem lehet tájékoztatni az új frissítések okozta teljesítménycsökkenésről. Ráadásul a licencszerződés eléggé általánosan fogalmaz ahhoz, hogy gyakorlatilag az Intel fenntartsa magának azt a jogot, hogy innentől kezdve csak saját maguk publikálhatnak teljesítményadatokat a termékeikről, és a konkurensekkel vagy akár az előző generációval is csak saját maguk mérhetik ezeket össze. Bár az egészen valószínűtlen, hogy az Intel nekiáll levadászni minden olyan felhasználót, aki az új mikrokóddal feltölt egy 3DMark eredményt, elvégre annak igen komoly médiavisszhangja lenne, és valószínűleg nem is jönnének ki belőle túl jól. De jogi értelemben, pusztán elméleti alapon ezt is megtehetik, sőt, gyakorlatilag az összes, teszteléssel foglalkozó médiának megtilthatják ezt.

A jogi problémák miatt a Debian nem is építi be az új mikrokódot a Linux disztribúciójába, illetve feltételezhető, hogy lesz még más érintett is, aki így tesz, ugyanis minimum megkérdőjelezhető a teszteredmények publikálásának megtiltása a mikrokód licencében.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés