Megjelent az első DDR-es P4 chipset!

Hirdetés

Hónapok óta arról olvasni 'netszerte, hogy a VIA épp mit reggelizett, jó-e az emésztése, illetve kellőképpen kiegyensúlyozott-e a lelki élete. Hogy kicsit pontosítsuk a dolgot, hónapok óta mindenki azon csámcsog - a VIA közreműködésével -, hogy mi lesz a P4X266, azaz a VIA első DDR-es P4-es chipsetének sorsa. Már a Comdexen láthatóak voltak a mintapéldányok, és minden szóbeszéd arra utalt, hogy nagyon jó teljesítményű és alacsony árú megoldással lesz dolgunk. Nos, a jogi herce-hurca még most is tart, és amíg mindenki a VIA-t figyelte, a SiS szép csendesen bedobta a saját alternatíváját, mely ezzel az első bejelentett DDR-es (sőt, az első nem Intel) P4 chipset lett (azt, hogy mikor tudja szállítani a SiS, egyelőre hagyjuk)! A SiS-nek ráadásul hivatalos Intel licence van a P4-es rendszerbuszhoz, tehát jogi problémák sem lesznek.

A SiS645-ös chipset pedig döbbenetes, legalábbis papíron!

Megszűnt a 735-ös AMD DDR chipsetnél látott egychipes megoldás, visszatért tehát a North és South-Brigde, méghozzá SiS645/SiS961 néven. A tömeggyártás szeptemberben kezdődik. A memóriavezérlő 3GB-ig támogat PC133-as, DDR266-os (PC2100-as) és DDR333-as (PC2700-as) SDR és DDR SDRAM-okat. Tehát a legfejlettebb DDR-es chipsettel állunk szemben, ráadásul a SiS már megmutatta a 735-össel, hogy eleve övé a legjobb memóriavezérlő (még az AMD-760-ast is maga mögé utasítva!). A PC2700-ság, tehát a 2.7GB/sec adatátvitel pedig vészesen közel van már az eleddig megközelíthetetlen Rambus-féle 3.2GB-hoz, ugyanakkor a DDR memória lényegesen alacsonyabb késleltetésekkel operál, tehát könnyen lehet, hogy az i850 elveszti a high-end chipset jogát (ami nem fogja visszatartani az Intelt attól, hogy annak reklámozza és adja el, a P4-gyel is ugyanezt csinálja, akár high-end, akár nem).

Mi van még?

Egy MuTIOL nevű (Multi-Threaded I/O Link) technológia, ami a SiS645-ös North és a SiS961-es South-Brigde között 533MB/sec adatátvitelt tesz lehetővé (ez duplája a VIA V-Link megoldásának!). Marad a 4x-es AGP interfész, Fast Write, 5.1-csatornás 3D audio, 56K Modem, 10/100Mb Fast Ethernet, 1M/10M Home PNA és IDE ATA100/66/33. A SiS961-es hivatalos neve MuTIOL Media I/O.

Az AMD szerencsétlenségére úgy tűnik, hogy nem késnek a DDR-es P4 chipsetek, és ez, kombinálva a mindjárt esedékes árcsökkentésekkel és az Intel hihetetlenül agresszív (és épp ezért antipatikus, de sajnos nem sokaknak...) reklámkampányával, egy elég véres jövőt fest az amúgy felszállóágban lévő cég elé. Mi természetesen drukkolunk, bár tudjuk, hogy ez nem sokat számít.

Szimpátiát félretéve, a SiS645 jelenleg úgy tűnik, mint A Pentium 4-es chipset, ha tehát valaki ilyesmiben gondolkodik, akkor mindenképp a lista elejére teendő. Csakúgy, mint a SiS735-ös DDR-es chipset, az AMD platformhoz.

A hírhez kapcsolódik még, hogy az ECS/Elitegroup, aki jelenleg már a világ első számú alaplapgyártója (!!), a VIA P4X266-os, szintén P4-es DDR-es chipsetét LOW-END-re tolta a SiS645 javára, tehát a VIA setet első körben csak SDR RAM-okkal szerelik! A high-end chipset így a SiS645-ös lesz, az i845 pedig amolyan kötelesség :), de gyakorlatilag low-end fronton a VIA-t preferálják az Intellel szemben!

  • Kapcsolódó cégek:
  • VIA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés