Itt az IBM Power7

Hirdetés

Az IBM a mai napon bejelentette a legújabb generációs Power rendszereit, melyek már az új Power7 processzorra épülnek. Az új architektúra jelentős változásokat vonultat fel a 2007 közepén megjelent Power6-hoz viszonyítva. Az előző generációs megoldás főleg az extrém magas órajel segítségével kívánt megfelelő teljesítményt elérni, ám a Power7 teljesen új koncepciót követ, ugyanis a rendszer a párhuzamos végrehajtás felé veszi az irányt. A vállalat mérnökei nehéz feladaton vannak túl, ugyanis az IBM nemcsak a processzor összteljesítményének a növelését tűzte ki célul, hanem a korábbi Power6 magokhoz viszonyított egy szálon mutatott sebességen is javítani akartak. Éppen ezért a processzormagok számottevő változáson estek át. A vállalat elvetette a korábbi generációban alkalmazott in order alapú utasításvégrehajtást, így a rendszer egy adott időablakban képes az utasítások sorrendtől független végrehajtására. Ezt out of order elvű feldolgozásnak nevezik. Az elgondolás előnye, hogy a processzor futószalagjai az egyes instrukciókhoz tartozó adatok hiányában nem állnak le, azonban fontos megjegyezni, hogy ez az elv bonyolult áramköröket is igényel, mely kezeli az esetleges függőségeket, illetve képes az eredeti utasítássorrend visszaállítására. További erősítés, hogy a Power7 magonként 12 darab feldolgozóegységgel rendelkezik.

IBM Power7
IBM Power7 [+]

Az 567 mm2-es lapka 1,2 milliárd tranzisztort tartalmaz, és 45 nm-es SOI eljárással készül. A processzorban összesen nyolc mag található, melyek egyenként négy darab feldolgozási szállat kezelnek. A másodlagos gyorsítótárak mérete 256 kB-ra csökkent a Power6 4 MB-os kapacitásához képest, de az IBM chipszinten integrált egy 32 MB-os eDRAM alapú L3 gyorsítótárat, így ez nem jelent komoly problémát. A processzor két darab négycsatornás, DDR3 szabványt támogató memóriavezérlővel rendelkezik, mely közel 100 GB/s-os adatátviteli sebességet tesz lehetővé.

A Power7 a változások hatására akár 3,5 GHz-en is képes minden szempontból felülmúlni az 5 GHz-es órajelen ketyegő Power6 processzort. Az IBM közel ötszörös gyorsulást ígér, sőt a párhuzamos feldolgozás hatására ez az érték még tovább növekedhet.

A vállalat négy Power7 alapokra épülő rendszert mutatott be 750 Express, 755, 770 és 780 jelzéssel. Az előbbi kettő négy-, míg az utóbbi kettő nyolcfoglalatos megoldás. A Power 770 és 780 között a TurboCore technológia alkalmazása a különbség, ugyanis a 780-as gép képes a processzorokban található nyolc magból négyet letiltani, aminek hatására az aktív magok órajele 4 GHz fölé is emelkedhet, továbbá a közös erőforrások kevesebb mag között osztozkodnak majd. Ez bizonyos alkalmazások esetén jelentősen növelheti a magonkénti teljesítményt. A négyfoglalatos Power megoldások természetesen a HPC-piacot célozzák meg.

Az IBM nagyteljesítményű szerverprocesszora a Nehalem EX és a hamarosan hivatalosan is bemutatkozó Tukwila lapkára épülő Itaniumok ellen fog versenyezni, továbbá komoly konkurense lehet a Sun Microsystems szervereinek is. Ezenkívül a Power7 a szuperszámítógépek piacán is számottevő szerepet kap majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés