Alig futottak be az Intel 400-as sorozatú vezérlői, máris jönnek az 500-asok

Az új alaplapok elsődleges előnye, hogy támogatni fogják a PCI Express 4.0-s szabványt, illetve biztosan működni fog a 2,5 gigabites Ethernet.

Az Intel a Comet Lake kódnevű processzorokkal párhuzamosan mutatta be a Z490-es vezérlőhidat, de lassan felbukkant a többi 400-as sorozatú lapka is. Ezek azonban egyáltalán nem lesznek hosszú életűek, ugyanis az alaplapgyártók már készülnek az 500-as sorozattal, amely a következő év elején érkező, Rocket Lake kódnevű processzorokkal együtt kerül bevetésre.

Az alapok igazából ugyanazok, csupán annyi történik, hogy az 500-as sorozat esetében bevezetésre kerül a PCI Express 4.0-s szabvány támogatása, amely a Rocket Lake CPU-k egyik fő újításának számít. Persze itt nem a teljes szériára kell gondolni, valószínűleg az új interfész a legolcsóbb alaplapoknak nem lesz a része, de a lényeg az elérhetőség. Ezzel párhuzamosan az 500-as termékcsaládba tartozó vezérlőhidak esetében az Intel már garantáltan a problémamentes 2,5 gigabites Ethernet adaptert fogja szállítani. Mint ismeretes az aktuális elérhető verzióban van egy hardveres hiba, amely az egyes routerekkel nagyon rosszul működik, így 2,5 gigabites módban használhatatlanságig romlik a sebesség, és ez a gond csak az 1 gigabites tempóra való korlátozással oldható meg. Technikailag az aktuális alaplapoknál is ki lehetne cserélni a Foxville kódnevű lapkát a javított verzióra, de annyira gyorsan jön az új széria, hogy az alaplapgyártók inkább a teljes váltásra koncentrálnak.

A fentieken túl lényeges újítás lesz még, hogy az 500-as vezérlőkre épülő alaplapokon natívan lesz kivezetve a HDMI 2.0, tehát nem egy DisplayPort interfészt alakítanak át a gyártók, így mostaninál sokkal jobb kompatibilitás várható, továbbá megjelenik a DisplayPort 1.4 HBR3-ra vonatkozó támogatás is, ezekhez azonban aktív IGP-vel rendelkező Rocket Lake processzor szükséges. Természetesen egy IGP-s Comet Lake mellett is üzemképesek maradhatnak a kivezetések, csak HDMI 1.4-es és DisplayPort 1.2-es specifikációkkal. További extra képesség lesz még az USB 3.2 Gen2x2, illetve a Thunderbolt 4.0 is.

Információink szerint az érintettek a leleplezést akár idén is megtarthatják. Ennek köze lehet ahhoz, hogy a Comet Lake generáció bemutatkozása nem sikerült valami jóra, így az Intel az aktuális termékskála leváltásának felgyorsítására törekszik, ugyanakkor nagyobb mennyiségben csak a következő év elejétől kezdődően lesznek képesek szállítani a frissített LGA1200-as generációt. Ez gyakorlatilag egy mindössze fél éves frissítést jelent, vagyis tényleg extrém tempóra kapcsolt a Santa Clara-i óriáscég.

Az asztali Rocket Lake-S termékcsaláddal párhuzamosan egyébként frissített Comet Lake-S modellek is érkeznek. Zömük az olcsóbb régiókba, de tervben van egy új csúcsmodell is. A Rocket Lake-S tipikus vadászterülete a két véglet között lesz, ahova nem is érkeznek modernizált Comet Lake-ek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés