Hirdetés

Elméletben léteznek, de a gyakorlatban hiánycikkek az Intel HEDT CPU-i

A gyártópartnerek szerint a vállalat még mindig ellátási gondokkal küzd, így bizonyos területekre nem is fókuszálnak.

Az Intel még múlt októberben leplezte le az új HEDT platformját, amely a Cascade Lake-X kódnevű processzorokat vetette be, és meglepő módon tette mindezt kifejezetten jó áron, ami azért az elmúlt években nem volt jellemző a cégre. A probléma ott merül fel, hogy szinte lehetetlen ilyen CPU-kat szerezni.

Hirdetés

Nem ritka, hogy egy-egy platform piaci startjakor vannak ellátási nehézségek, ezek akár három hónapig is tarthatnak, tehát az előző év végén nem tulajdonítottunk nagy jelentőséget annak, hogy a webáruházak minden egyes Cascade Lake-X kódnevű processzorra azt jelezték, hogy nincsenek raktáron. Ugyanakkor fél évvel a hivatalos start után a helyzet nemhogy javult volna, hanem az egyes termékek a népszerű webáruházakból el is tűntek. Utóbbinak a fő oka, hogy még előrendeléseket se adjanak le az Intel HEDT CPU-ira a vásárlók, hiszen szinte lehetetlen belőlük szerezni.

A gyártópartnerek szerint az Intel még mindig ellátási gondokkal küzd. Egyszerűen a 10 nm-es node-on ma sem lehet kellően nagy mennyiségű lapkákat gyártani, így a 14 nm-es gyártósorok tehermentesítése nem éppen optimális ütemben zajlik. Az Intel gyakorlatilag arra kényszerül, hogy bizonyos lapkákból a szükségesnél kevesebbet gyártson, és ilyenkor üzletstratégiai döntések születnek. A pár hónapja bemutatott HEDT platform ennek az áldozata lehet, mivel három tényező is szól a tényleges elérhetőség ellen. Egyrészt maga a HEDT-piac üzletileg a legkevésbé fontos szegmens, itt ugyanis nagyon tudatosak a vásárlások, tehát egy jól helytálló fejlesztéssel nagyon könnyen lehet piacot szerezni. Másrészt a konkurens Ryzen Threadripperek ellen a teljesítmény és a hatékonyság tekintetében nem versenyképesek a Cascade Lake-X kódnevű lapkák. Ezek leggyorsabbika a legtöbb professzionális alkalmazásban jelenleg arra sem képes, hogy elkapja az AMD új generációs sorozatának leglassabb képviselőjét. Ebből ered a harmadik probléma: az Intelnek a legerősebb asztali processzorát ennek a tényezőnek megfelelő kell áraznia. Ezt meg is teszik, de ettől még nem lesz olcsó legyártani egy olyan óriási lapkát, amilyen a 22-magos Cascade Lake-X, és ebben ugye maximum csak 18 mag aktív, hiszen a TDP fogyasztási keret relatíve szűkös. Nem mellesleg az egyes Xeonokra is ugyanez a fejlesztés megy, márpedig a szerverpiac kritikus szegmens.

Az Intel aktuális HEDT platformja tehát létezik, és bizonyos mennyiségben gyártják is, de ezeket a lapkákat felvásárolják az OEM partnerek, így a dobozos processzorok piacára elvétve jut pár. Jelen pillanatban esélyes, hogy a helyzet az Alder Lake-S megjelenéséig nem változik, erre utal, hogy egyre több webáruház tünteti el az érintett modellekre az előrendelés lehetőségét is. Nyilván a helyzet a kereskedők számára ugyanolyan kényelmetlen, mint a megrendelőknek, akik nem tudják, hogy mikor kapják meg az igényelt processzoraikat.

Az Alder Lake-S kapcsán is érdekes fejlemény, hogy technikailag ugyan a HEDT kategóriába lesz sorolva, de jelentős mértékben egyszerűsödik a dizájn. Többek között az LGA1700-as foglalat eleve olcsóbban gyártható alaplapokat eredményez majd, illetve maga a 10 nm-es node-on készülő lapka is kevesebb processzormagot rejt, konkrétan 8 nagyobb és 8 kisebb teljesítményűt – jelentsen ez bármit is. Ezzel a platformmal az Intel nem is szándékozik a Ryzen Threadripperek után eredni, az a fő cél, hogy a konkurencia alá árazva, értékelhető haszonnal tudják árulni a saját fejlesztésüket.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés