A Rocket Lake-S-ben hozza a PCI Express 4.0-t az Intel

A platform elvileg az év legvégén érkezne, de a sokat csúszó Comet Lake-S miatt nem tudni, hogy a régi útitervek élnek-e még.

A VideoCardz hozzájutott egy friss diához, amelyen az Intel Rocket Lake-S kódnevű platformja szerepel. Erről nagyjából egy évvel korábban már írtunk, és akkor megemlítettük a PCI Express 4.0 támogatását is, de csak a munkaállomásokra vonatkozóan, viszont úgy néz ki, hogy a normál asztali megoldások is megkapják ezt.

A friss adatok szerint a Rocket Lake-S 20 darab PCI Express 4.0-s sávot kínál, míg az 500-as sorozatú vezérlőhídakhoz már nem négy, hanem nyolc DMI linken keresztül lesz hozzákötve a processzor. Az interfészek természetesen javulnak, lesz USB 3.2 Gen2x2 és Thunderbolt 4 is, de ami ennél is fontosabb, hogy végre nem Gen11-es architektúrára épülő IGP-t kap a rendszer, hanem egy új Xe dizájnt, emiatt szintén lényeges tényező, hogy a HDMI 2.0b natívan lesz támogatva, tehát nem kell hozzá alaplapra integrált átalakító, ami a DisplayPort interfészből kreál HDMI 2.0-t. Utóbbinak sajnos eléggé rossz volt bizonyos helyzetekben a kompatibilitása, tehát időszerű volt meglépni a natív megoldást.


(forrás: VideoCardz) [+]

A dia új processzorarchitektúrát jelez, aminél egyelőre nem tudni pontosan, hogy mit takar, de a 14 nm-es node marad, ez a legutóbbi útitervben sem módosult. Az elképzelhető, hogy az Intel a 10 nm-es eljárás problémái miatt visszaportol egy viszonylag új processzormagot, így opció lehet a Sunny vagy a Willow Cove is. Az LGA1200-as tokozás miatt a kétcsatornás DDR4 nem meglepetés, a támogatott effektív órajel persze nőni fog.

Érdekesség, hogy az Intel SGX eltávolításra került. Ez azért nehezen érthető, mert a korábbi tervekben még fel volt tüntetve ez a rendszer, és valószínű, hogy hardveresen be van építve, de úgy néz ki, hogy gyári szinten letiltják. Emellett eltűnik az LPC, eMMC, SD 3.0 és SDXC interfész, utóbbiak nem igazán voltak kihasználva, ahol szükséges, oda lehet külön vezérlőt alkalmazni.

A megjelenés egyelőre kérdéses. A korábbi útitervekben az idei év legvége volt kijelölve, ugyanakkor ezekben a Comet Lake-S-nél is CES volt meghatározva startként. Utóbbi platform azonban az új koronavírus-járvány miatt inkább az esztendő második felében érkezhet. Ez azért gond, mert így már nem túl nagy ötlet a Rocket Lake-S-t az eredeti terveknek megfelelően megjelentetni, elvégre az idei évben amúgy is megviselt alaplapgyártók komoly raktárleírásra kényszerülnének.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés