Logitech egér dupla lézerrel

Mi jobb egy lézeres egérnél? – kérdezték a Logitech mérnökei. Egy egér dupla lézeres optikával – hozták meg végül a döntést. A közelmúltban számos új termékkel előálló vállalat ismét három egérrel gazdagította kínálatát, melyek közül az első, a noteszgépek mellé szánt V400 Laser Cordless Mouse a Philips Twin-Eye Laser technológiájára (pontosabban a PLN2020 szenzorra) építve két lézernyelábot használ a letapogatáshoz. Az elektronika nem az egér alatti felület képét elemzi, hanem a visszavert sugarak frekvenciájának változásából következtet az elmozdulásra. A módszer előnye elsősorban abban mutatkozik meg, hogy csaknem bármilyen felületen lehetővé teszi a pontos pozícionálást, márpedig egy notebook esetében gyakran nincs sok lehetőség a terepviszonyok megválogatására.

A vezeték nélküli eszköz USB felületű – az egér testébe rejthető – vevőegységével a 2,4 GHz-es szabad hullámsávon kommunikál, ami 10 méteres hatósugarat és a digitális eljárás miatt interferenciáktól kevéssé befolyásolt kapcsolatot biztosít. A kétféle színösszeállításban megjelenő egér görgője a függőlegesen kívül oldalirányú szkrollozást is lehetővé tesz, a jobb gomb mellett előre/vissza gyorsgombok találhatók. Energiaforrásként egy AA méretű elem kerül az egérbe, amely a vevőegység behelyezésekor automatikusan kikapcsol a hosszabb üzemidő érdekében. A V400 Laser Cordless Mouse októberben kerül az európai üzletekbe, ára 17 000 forint körül alakul.

Ugyancsak vezeték nélküli egér az LX7 Cordless Optical Mouse, amely azonban hagyományos, igaz, láthatatlan fényt kibocsátó optikai szenzorral érkezik. Az eszköz tervezésekor fontos szempont volt az energiatakarékosság, ezért az egér munka híján automatikusan kikapcsol, de ugyanez egy kapcsoló segítségével kézileg is elérhető. Azok, akik számára fontos a könnyű súly, a két AA méretű elem helyett eggyel is működtethetik az eszközt – értelemszerűen rövidebb ideig. Az egér optikája 1200 dpi felbontású, négyutas görgője zoom gombként is használható, és két plusz gomb könnyíti meg számos alkalmazásban az előre-hátra lépegetést. A rádiós kommunikáció a 27 MHz-es frekvencián zajlik. Az LX Cordless Optical Mouse ajánlott ára a tengerentúlon 39,99 dollár, Európába várhatóan szeptember végén jut el ez a modell.

Végezetül egy első pillantásra igazi „szürke” egeret jelentett be a Logitech – a V270 Cordless Optical Notebook Mouse érdekessége, hogy Bluetooth 1.2 interfészen keresztül kapcsolódik a számítógéphez. 1000 dpi-s optikai érzékelővel rendelkezik, működtetéséhez két AA méretű elem szükséges. A novembertől kapható eszköz ajánlott ára az Egyesült Államokban 49,99 dollár.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés