Linus Torvalds szerint nehéz idők jönnek a szoftverfejlesztőkre

A Linux atyja két hardveres problémát lát kicsúcsosodni a DevOps csapatok előtt.

Nem lesz könnyebb dolguk a jövőben a szoftverfejlesztőknek, Linus Torvalds, a Linux atyja ugyanis a KubeCon CloudNative Open Source Summit China konferencián arról beszélt, hogy a szoftverfejlesztések menedzselése egyre nehezebbé válik majd, ami végső soron két hardveres problémának lesz köszönhető.

Az egyik gond ezek közül az állandó javítások kezelése, amelyek a processzorok spekulatív végrehajtásának réseit foltozzák. A folyamatosan felfedezett új hibák mindig azt eredményezik majd, hogy érkezzen valami javítás a Linux kernelhez, ami egyrészt szükséges a biztonság érdekében, másrészt baj, mert kiszámíthatatlanná teszi a tervezett rendszeradminisztrációt, és a cégeknek hirtelen frissítések telepítésével kell bajlódnia, ráadásul bizonyos javítások esetleg a BIOS frissítését is igénylik.

Linus Torvalds szerint az egyik megfontolandó opció az Intel Hyper-Threading technológiájának letiltása, ami számos, szoftveres frissítések menedzsmentjére vonatkozó problémát megold, de cserébe relatíve sokat ront a teljesítményen, vagyis nagyon véleményes ennek megoldásnak a bevetése.

Linus Torvalds
Linus Torvalds

A másik probléma a hardverek fejlődésének lassulása. A Moore-törvény alapján az integrált áramkörökben lévő tranzisztorok száma másfél évente megduplázódik. Ez régebben egyet jelentett a teljesítmény duplázásával is, de ma már egyre inkább nem igaz a megfigyelés, vagyis mostantól szükségessé a tempó növelése a kód egyre komolyabb optimalizálása által. Linus Torvalds szerint ugyanakkor erre sok csapat nincs felkészülve, mert számítanak a hardver sebességének megszokott ütemű javulására, amivel gyakorlatilag pótolják a nem hatékony kódolási folyamatokat.

A nehézségek mellett a Linux kernel frissítése továbbra is három hónapos ciklusokban történik, a tervezés pedig hat hónapra előre zajlik. A szakember elmondta, hogy összességében nagyjából 1500 fejlesztő dogozik Linux kernelen.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés