Csendben letilthatja az automatikus Windows frissítéseket egyes PC-in a Samsung

A Samsung újabb okot adott rá, hogy a felhasználók számítógépük megvásárlása után egy tiszta operációs rendszert húzzanak fel a gépükre ahelyett, amelyet a vállalat gyárilag előre feltelepítve kínál. Jellemző és létező probléma ugyanis, hogy a PC-gyártók különféle szoftverekkel pakolják meg az általuk forgalomba hozott gépet, ami elméletben segíthet a hozzá nem értő felhasználók számára a masinát naprakészen tartani BIOS és meghajtóprogramok tekintetében, de akad köztük nem egy, amire a többségnek semmi szüksége - hogy mást ne említsünk, 30 napos próbaidő kínáló vírusvédelem, amit egyébként is bárki letölthet az internetről amikor csak akar. Vannak persze különösen félresiklott esetek is, amikor ezek között a szoftverek között akad kifejezetten rosszindulatú. Hogy mást ne említsünk, a Lenovonak épp idén sikerült ebbe a csapdába beleszaladnia.

A Samsung esete kicsit más, ugyanis a koreai vállalat gépeire települő SW Update (ami segít frissen tartani a meghajtókat, BIOS-t és egyéb segédprogramokat) közvetlenül nem kártékony, de közvetetten mindenképpen annak tekinthető. A program ugyanis a háttérben automatikusan meghív egy másik apró alkalmazást (Disable_Windowsupdate.exe), ami minden indításnál letiltja a Windows Update-et, azaz annak beépített - automatikus - frissítő funkcióját. Ez azt jelenti hogy hiába engedélyezzük kézzel a Windowsban az automatikus frissítést, a következő indításnál újra kikapcsolt (kézi) állapotba kerül, ergo a felhasználó nem kapja meg automatikusan a Microsoft frissítéseit, ezzel pedig sebezhetővé válik a rendszer.

Samsung SW Update
Samsung SW Update (forrás: VentureBeat) [+]

A "hibát" (ha nevezhetjük így) a Microsoft MVP közösségi tag fedezte fel, miközben egy felhasználónál végzett hibaelhárítást egy Samsung gépen, majd tette közzé azok után, miután a Samsung ügyfélszolgálatával is beszélt az esetről. Ennek kapcsán azt a választ kapta, hogy a tiltás a felhasználók érdekében történik, ugyanis a Windows Update esetenként olyan meghajtóprogramokat frissít, amelyek ezt követően esetenként nem működnek megfelelően. Ha pedig nincs automatikus frissítés, akkor nincs probléma sem, és ezzel szemben az SW Update használatával csak olyan driverek kerülnek fel, amelyek biztosan megfelelnek az adott gép igényeihez.


(forrás: VentureBeat) [+]

Egyelőre az biztos, hogy a problémában nem minden gép érintett, és úgy tűnik, hogy ezek sem gyárilag érkeznek ezzel a "tiltó" szoftverrel, hanem az SW Update frissítését követően kerülnek a gépekre. Mind a Microsoft, mind pedig a Samsung reagált a szóban forgó esetre. Elsőként a redmondi cégnél nyilatkoztak az ügyben, ahol természetesen semmilyen körülmények között sem ajánlják a frissítések letiltását, hiszen a meghajtókon felül számos biztonsági rést is foltoznak az egyes javítások, ezért a felmerült probléma kapcsán felvették a Samsunggal a kapcsolatot. Ezt követően a Samsungnál is megerősítették az értesüléseket, és azt ígérték, hogy komolyan veszik a problémát, amelyre a Microsofttal közösen dolgozzák ki a megoldást.

Azóta történt

Hirdetés