2017. november 22., szerda

S​z​p​o​n​z​oru​nk

Klixnetwork.huKlixnetwork.hu

Útvonal

Hírek » Szerver rovat

A kvantumszámítógépekre fogad a Microsoft

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

A folyamatban lévő projekt egészen új korszakot nyithat meg az informatikában.

A kvantumszámítógépek az informatika nagy ígéretei. Pontosabban, már csak részben ígéretek, mivel limitált képességű modellek léteznek a piacon, ezek azonban nem tudnak minden problémát megoldani, és a használhatóságuk feltételekhez kötött. A következő lépés egy skálázható megoldás kidolgozása, de ezt egyszerűbb mondani, mint megvalósítani.

A Microsoft saját kvantumszámítógép kidolgozásába kezdett, amely a topológiai kvantumbitre építene. Ez jelentené az előnyt az aktuális rendszerekhez képest, ugyanis a kvantumszámítógépek esetében a kvantumállapot fenntartása jelenti a legnagyobb kihívást. A mai rendszerek extrém környezeti viszonyokat igényelnek, kiemelve itt a rendkívüli hideget, amit stabilan fent kell tartani, különben a enyhe hőmérséklet-emelkedés is megzavarja a működést. A vállalat csapata úgy gondolja, hogy a topológiai kvantumbit előnyt jelent, mivel jobban ellenáll a hőnek, illetve az elektromos zajnak, vagyis tovább fenntartani a kvantumállapotot, ami a rendszer működését hatékonyabbá teszi.

A fejlesztés persze nem csak a hardverre, hanem a szoftverre is kiterjed, hiszen ez legalább olyan fontos komponens. A cég szerint olyan konstrukciót terveznek, amelyet már az első nap komplex problémák megoldására lehet befogni.

A projektet egyébként az a Todd Holmdahl vezeti, aki az Xbox, a Kinect és a Hololens tervezésében is vezető szerepet vállalt. A munkáját Leo Kouwenhoven and Charles Marcus segíti, akik a kvantumszámítógépek területén komoly szakembernek számítanak, továbbá a redmondi óriáscég dolgozik Matthias Troyer és David Reilly szerződtetésén is.

Persze a fejlesztés még nagyon korai fázisban jár, így egyhamar nem lesz kézzel fogható eredménye, ugyanakkor, ha tényleg sikerül megvalósítani a teljes funkcionalitású, skálázható kvantumszámítógépet, akkor azzal olyan problémák válnak megoldhatóvá emberi léptékkel mérve elfogatható időtartamon belül, amelyekhez az aktuális rendszerek évezredekig tartó folyamatos számítás mellett sem birkóznának meg.

H​i​rde​t​é​s​

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

H​i​r​d​et​és

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.