Hirdetés

2018. szeptember 25., kedd

Szponzorunk

Klixnetwork.huKlixnetwork.hu

Útvonal

Hírek » Szerver rovat

A kvantumszámítógépekre fogad a Microsoft

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

A folyamatban lévő projekt egészen új korszakot nyithat meg az informatikában.

A kvantumszámítógépek az informatika nagy ígéretei. Pontosabban, már csak részben ígéretek, mivel limitált képességű modellek léteznek a piacon, ezek azonban nem tudnak minden problémát megoldani, és a használhatóságuk feltételekhez kötött. A következő lépés egy skálázható megoldás kidolgozása, de ezt egyszerűbb mondani, mint megvalósítani.

Hirdetés

A Microsoft saját kvantumszámítógép kidolgozásába kezdett, amely a topológiai kvantumbitre építene. Ez jelentené az előnyt az aktuális rendszerekhez képest, ugyanis a kvantumszámítógépek esetében a kvantumállapot fenntartása jelenti a legnagyobb kihívást. A mai rendszerek extrém környezeti viszonyokat igényelnek, kiemelve itt a rendkívüli hideget, amit stabilan fent kell tartani, különben a enyhe hőmérséklet-emelkedés is megzavarja a működést. A vállalat csapata úgy gondolja, hogy a topológiai kvantumbit előnyt jelent, mivel jobban ellenáll a hőnek, illetve az elektromos zajnak, vagyis tovább fenntartani a kvantumállapotot, ami a rendszer működését hatékonyabbá teszi.

A fejlesztés persze nem csak a hardverre, hanem a szoftverre is kiterjed, hiszen ez legalább olyan fontos komponens. A cég szerint olyan konstrukciót terveznek, amelyet már az első nap komplex problémák megoldására lehet befogni.

A projektet egyébként az a Todd Holmdahl vezeti, aki az Xbox, a Kinect és a Hololens tervezésében is vezető szerepet vállalt. A munkáját Leo Kouwenhoven and Charles Marcus segíti, akik a kvantumszámítógépek területén komoly szakembernek számítanak, továbbá a redmondi óriáscég dolgozik Matthias Troyer és David Reilly szerződtetésén is.

Persze a fejlesztés még nagyon korai fázisban jár, így egyhamar nem lesz kézzel fogható eredménye, ugyanakkor, ha tényleg sikerül megvalósítani a teljes funkcionalitású, skálázható kvantumszámítógépet, akkor azzal olyan problémák válnak megoldhatóvá emberi léptékkel mérve elfogatható időtartamon belül, amelyekhez az aktuális rendszerek évezredekig tartó folyamatos számítás mellett sem birkóznának meg.

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.