A Kobo durván erősít a szolgáltatásokra kihegyezett tabletek között

A Kobo ismeretlen márka lehet sokak szemében, de ez inkább csak hazánkban, illetve tőlünk keletebbre van így. A cég az Amazon és a Barnes & Noble stratégiájával próbál piacot szerezni, vagyis elsősorban nem a hardverrel, hanem a szolgáltatásokra és az exkluzív tartalmakra gyúrnak. Az egy évvel korábban bemutatott Vox tablet nem volt akkora siker, mint a közvetlen konkurens Kindle Fire, vagy akár a Nook Tablet, ám ettől függetlenül sikerült egy igen nagy szeletet kitépnie a piacból, ami a szolgáltatások értékesítéséből élő gyártónak fontos szempont volt.

A Vox tablet azonban öregszik, és az Amazon új felhozatala mellett egyértelmű, hogy újítani kell, így bemutatkozott az Arc nevű tablet, mely a Vox közvetlen utódjának tekinthető. A Kobo korábbi szolgáltatásai most is jelen vannak, így a cég ezúttal is ráakasztotta az újdonságra a social eReader jelzést, amiből kitalálható, hogy megfelelő tartalom érhető el az olvasáshoz (közel hárommillió könyv), illetve a szórakozáshoz (zene vagy film). Az Arc előnyére válhat, hogy a Kobo – a közvetlen konkurensekkel ellentétben – nem tiltja a Google Play áruházat, így az ott fellelhető programok természetesen telepíthetők az új jövevényre is. Nyilván vásárolni is lehet, de ez nem kötelező.

A koncepció tehát kvázi változatlan, de a hardver jóval modernebb, így a felhasználói élmény is kedvezőbb lehet. Az Arc nevű tablet 7 hüvelykes, 1280x800 pixeles érintőképernyős, IPS panelre épülő kijelzőt alkalmaz, a beépített SoC szerepét pedig a Texas Instruments OMAP4470 lapkája tölti be. Ez a rendszer két darab ARM Cortex-A9-es architektúrára épülő processzormagot használ, melyek 1,5 GHz-en üzemelnek. A megterhelő grafikai munkáról PowerVR SGX 544-es IGP gondoskodik, mely komoly terhelés nélkül lekapcsol, és átadja a munkát a jóval kevesebbet fogyasztó dedikált 2D-s magnak, mely a Vivante technológiájára épít. A rendszermemória mérete 1 GB, míg a beépített tárkapacitása 8 vagy 16 GB lehet. A Kobo tehát nagyon belehúzott, hiszen elég erős hardvert sikerült 7 hüvelykes termékbe építeni. A SoC konkrétan megegyezik a 8,9 colos Kindle Fire HD-ben található rendszerrel. Az eddigi adatok szerint az SD szabványú memóriakártyákat kezelő kártyaolvasó lemaradt az Arc tabletről, pedig jó lett volna, ha a Kobo folytatja a Vox esetében megkezdett hagyományokat, és engedik a tárkapacitás bővítését.

A 120 x 189 x 11,5 mm-es kiterjedésű, 364 grammos tablet része az IEEE 802.11b/g/n-es Wi-Fi modul, valamint az SRS TruMedia sztereó hangrendszer, emellett a termék akkumulátora 10 órás használatot tesz lehetővé könyvolvasás mellett. Természetesen elérhető a Wi-Fi Direct szolgáltatás is, illetve az előlapra került egy 1,3 megapixeles webkamera, és a micro USB port sem hiányzik. Az Arc tableten Android 4.0-s operációs rendszer fut, ami manapság már alapvető elvárás.

A Kobo Arc forgalmazása novemberben kezdődik meg, az ajánlott fogyasztói ár 199 dollár lesz a 8 GB-os, és 249 dollár a 16 GB-os modell esetében. A termék fekete és fehér színben rendelhető, de opcionálisan kérhető hozzá védőborítás, mely a színek szempontjából még több lehetőséget teremt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Kobo

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés