Hirdetés

Két év múlva már a szélesvásznú TFT-k dominálnak

Hirdetés

Néhány évvel ezelőtt még csak a drágább, prémium kategóriás kijelzők közt voltak fellelhetők széles képarányú típusok, mostanra azonban a korábban többek által feleslegesnek ítélt „extra” minden várakozást felülmúlóan hódít. Olyannyira, hogy két év múlva már biztosan több szélesvásznú monitor fogy majd, mint hagyományos képarányú – írja az iSuppli legfrissebb piaci jelentésében.

A szélesvásznú monitorok forgalma idén robbanásszerű növekedés elé néz: a piackutató előrejelzése alapján a tavalyi 9,1 millióhoz képest idén csaknem négyszer annyi; 35,8 millió widescreen TFT-monitor fogy majd. A prognózis szerint a széles képarányú monitorokból 2009-ben már százmilliós nagyságrendben értékesítenek (ekkor 102 millió wide TFT találhat gazdára), egyben ez lehet az első év, amikor a széles kijelzők felülkerekedhetnek a hagyományos típusokon eladásai mutatóik alapján. 2011-re 146,9 millió darabos forgalmat vár az iSuppli.

A piackutató szerint a széles képarányú TFT-k előretörése elsősorban a gyártók agresszív árpolitikájának, illetve a PC-s videolejátszás növekvő népszerűségének köszönhető, de valamelyest közrejátszik a Windows Vista megjelenése is – az új operációs rendszer grafikus felülete ugyanis a széles monitorok adta előnyöket is kamatoztatni tudja. A széles TFT-k lassacskán az üzleti szférában is gyökeret vernek, itt a hatékonyabb munkát segíthetik elő azzal, hogy a felhasználó egyszerre több ablakot láthat át a kijelzőn. Végül nem elhanyagolható szempontként felmerül, hogy a szélesvásznú TFT-k jobban igazodnak az emberi látómező sajátosságaihoz, mint a hagyományos, 4:3-as vagy 5:4-es képarányú modellek. Ebből a szempontból egyébként a kisebb, 19-20 hüvelykes képátlójú widescreen TFT-k kedvezőbb megoldást jelenthetnek – az iSuppli adatai szerint a vásárlók körében messze az előbbi képméret a legnépszerűbb, nyilván elsősorban a kijelzők kedvezőbb árfekvése miatt.

Előzmények

Hirdetés