Két AM4 foglalatú Gigabyte alaplapot kaptak lencsevégre

Lassan az asztali szegmensbe is megérkezik végre az új AMD foglalat, remélhetőleg piaci alternatívát is teremt.

A közelmúltban több információ is napvilágot látott már az AMD új processzorairól, a legújabb Zen mikroarchitektúráról, a Socket AM4-es foglalatról, illetőleg a velük használható vezérlőhidakról is. Legutóbb az új APU-k üzleti variánsairól hullott le a lepel, így már csak az alaplapok hiányoztak a teljes képhez. A dél-koreai Bodnara egyik munkatársa sikeresen lefotózott pár – egyelőre hivatalosan még be nem jelentett – AMD Socket AM4-es processzorfoglalattal rendelkező Gigabyte alaplapot.

AM4-es Gigabyte alaplapduó AM4-es Gigabyte alaplapduó
AM4-es Gigabyte alaplapduó (forrás: Bodnara) [+]

A két belépő szint környékére pozicionált deszka az ismert, korábbi architektúrával rendelkező, már megjelent Bristol Ridge processzorokon felül a később érkező Zen-alapú Summit Ridge variánsokat is fogadja már, de ehhez majd minden bizonnyal egy BIOS frissítés lesz szükséges. Az egyiken a nagyobb tudású AMD B350, míg a másikon valószínűleg a szerényebb A320 vezérlőhíd kapott helyet. Erre alapesetben nem lenne szükség, hiszen az AM4-be illeszthető CPU-k teljesen SoC-nak tekinthetők, külső kiegészítés nélkül is teljes értékűek. A vezérlőhidak a fentiek értelmében csak további extrát adnak a rendszerhez, leginkább a használható PCI Express sávok számát megnövelve, további USB, SATA, hálózati és hasonló csatlakoztatási lehetőségek biztosítása által.

Vezérlőhíd az AM4-hez
Vezérlőhíd az AM4-hez (forrás: Bodnara) [+]

A két új AM4-es Gigabyte alaplap microATX méretű, és kettő-négy darab 2400 MHz-es modulokat is fogadó DDR4 foglalattal, négy-hat SATA csatlakozóval, valamint x16-os PCI Express slottal szerelték fel őket. Mindkettőn összesen hét fázis táplálja a CPU-t egy nyolctűs ATX 12 V tápcsatlakozón keresztül vételezve az energiát. A felszereltebb három videokimenetet is kapott, rendelkezik NVMe kompatibilitású M.2-es aljzattal (ez itt érhető el először az AMD-s rendszereknél), valamint nyolc USB-je közül legalább négy USB 3.0 szabványú. A régóta alapfelszereltségnek számító nyolccsatornás audiokodek és a Gigabit Ethernet természetesen egységesen visszaköszön, de nagy sajnálatunkra egyik modellen sem található 6 db 3,5 mm-es jack csatlakozó, csupán három. A képek alapján úgy tűnik, hogy a klasszikus Dual-BIOS-t is csak ez kapta meg, de mindkettőnél található kivehető flashchip, ha gond történne.

Felzárkózik az Intelhez a felszereltség Felzárkózik az Intelhez a felszereltség
Felzárkózik az Intelhez a felszereltség (forrás: Bodnara) [+]

PCIe foglalatok számában nincs eltérés, csak azok kiépítésében. Míg a kisebb repertoárt felvonultató alaplap egy x16 és két x1 slottal rendelkezik, addig a felszereltebb az egyik x1 helyett egy teljes hosszúságú, de csak x4-es kapcsolatra alkalmasat kapott. Az evidens információkon túl egyelőre többet nem sikerült kiderítenünk, hiszen mindezek még nem hivatalosak. Az árazás tekintetében csak annyit lehet következtetni, hogy belépő szintű modellekként az minden bizonnyal mérsékelt lesz. Az elérhetőség sem veendő készpénznek, mert lehet, hogy csak prototípus modellek szerepelnek a képeken, illetve az sem kizárt, hogy Európába ezekből nem érkezik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés