Kémkednek utánunk a HP nyomtatói?

Egy blogposzt írójának feltűnt, hogy nyomtatója telepítése során a szoftver kéri az adatgyűjtésre vonatkozó engedélyünket.

Sok olyan felhasználó van, aki annyira retteg az adathalászoktól, hogy matricával ragasztja le a webkamerát, nem használ mikrofonokat és még papírra sem írja le a jelszavait, arra azonban valószínűleg kevesen gondolnak, hogy a nyomtatónk is kémkedhet utánunk. Egy bloggernek, Robert Heatonnak a nyomtatója telepítése során feltűnt, hogy a szoftver az előfizetés alapú patronpótló ajánlatai után el akar fogadtatni vele egy adatgyűjtést jóváhagyó nyilatkozatot, mely bár nem szükséges a továbblépéshez, a legtöbb ember valószínűleg bepipálja a checkboxot.

Érdemes mindent elolvasni egy szoftver telepítése előtt
Érdemes mindent elolvasni egy szoftver telepítése előtt (forrás: Robert Heaton blogja) [+]

Robert kicsit jobban is utánajárt a dolognak és kiderült, hogy az említett funkciót engedélyezve minden, számítógépünkkel és a nyomtatás folyamatával összeköthető metaadat elküldésre kerül a HP szervereire. Ide tartozik például a nyomtatott dokumentum kiterjesztése, oldalainak száma, a nyomtatást elindító szoftver neve, az alkalmazott patronok vagy tonerek márkája és típusa, de számítógépünk operációs rendszere, régiója, nyelve, megnevezése és életkora is szerepel a küldött adatok között. Az író részletesen taglalja, hogy vajon mire kellhetnek ezek az információk a HP-nak és arra jutott, hogy valószínűleg ezzel is igyekszik a gyártó jobban személyre szabni a nekünk megjelenő célzott hirdetéseket, az adatok felhasználóval való összekötése pedig minden bizonnyal a regisztráció során esetlegesen megadott e-mail cím, illetve a küldő IP vagy MAC címe alapján történik.

Ugyan a HP állítja, hogy a nyomtatott és scannelt dokumentumok tartalmába nem néznek bele, de lehet, hogy lesznek olyanok, akiknek már ennyiből megrendül a bizalmuk a vállalat felé, ahogy történt az Robert esetében is, aki elmondása szerint már nem mer olyan kényelmi funkciókat sem használni, mint a scannelt dokumentumok e-mail címre való automatikus küldése.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés