Kartellgyanúba keveredett az AMD és az NVIDIA

Korábbi legfőbb riválisával, egyben jelenlegi partnerével, az NVIDIA-val együtt kerülhet a vádlottak padjára az AMD mint az ATI Technologies tulajdonos-jogutódja. Az érintettek azután kerültek az igazságszolgáltatás reflektorfényébe, hogy az amerikai Igazságügyi Minisztérium november végén – egyelőre tisztázatlan okokból – beidézte a grafikus vezérlők piacának két legnagyobb szereplőjét. A brit The Inquirer informatikai bulvárlap pénteken arról cikkezett, hogy az idézést követően több magánszemély – élükön a Trident egykori PR-os fenegyerekével, Le Trong Nguyennel – bírósági keresetet nyújtott be a két nagyvállalat ellen. A vád szerint az NVIDIA, az ATI, illetve jogutódja, az AMD közös megegyezés alapján mesterségesen magas szinten tartották grafikus vezérlőik fogyasztói árát, azaz kartellt alkottak.

Hirdetés

A vádiratban foglaltak alapján legalábbis gyanús, hogy az NVIDIA és az ATI által piacra dobott csúcskategóriás videokártyák egy ideje gyártótól függetlenül rendre 500 dolláros fogyasztói árszinten kerülnek forgalomba az USA-ban. A keresetet benyújtók szerint ez a versenyt hátráltató állapot csakis úgy jöhetett létre, hogy a rivális cégek előre megegyeztek a termékek fogyasztói árát tekintve, melyet a nagyobb profit érdekében ráadásul mesterségesen magas szintre emeltek. Az érintett cégek vezetői a gyanú szerint minderről titokban rendszeresen egyeztettek, jóllehet egyelőre nem tudni pontosan, hogy mindezt milyen bizonyítékok támasztják alá.

Ha a vádak beigazolódnak, és a két nagyvállalatot (alighanem hosszú peres időszak után) végül elmarasztalják, az elsősorban az ATI-t nemrég 5,2 milliárd dollárért felvásárló AMD-t érintheti kínosan, Hector Ruiz cége ugyanis jelenleg éppen egy saját maga által indított antitrösztper kellős közepén jár. Az ottani alperes – az Intel – ráadásul ebből a botrányból ezúttal kimarad, hiszen a világelső processzorgyártó hosszú évek óta csak lapkakészletekbe integrált grafikus megoldásokkal van jelen a piacon.

Az érintett cégek képviselői egyelőre nem kommentálták a hírt, az AMD egy korábbi szűkszavú közleményében mindössze annyit ismert el, hogy valóban megérkezett hozzájuk az illetékes minisztérium idézése, és készséggel állnak a vizsgálat elé.

Előzmények

Hirdetés