Minden szegmensben elbukta eddigi részesedését az ATI

A harmadik negyedéves forgalmi statisztikák tanúsága szerint az év ezen részében súlyos forgalomcsökkenéssel kellett szembenéznie az AMD által felvásárolt ATI Technologies grafikus megoldásokra specializálódott üzletágának. A Jon Peddie Research piackutató cég által a minap közzétett adatok szerint az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest a teljes PC-s grafikus üzletág 5,2 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben, miközben az ATI összességében 5 százalékos visszaesést volt kénytelen elkönyvelni. A legfájóbb veszteség a mobil grafikus megoldások piacán érte a céget: itt a korábbi 31 százalékról 24 százalékra csökkent az ATI részesedése, míg a rivális NVIDIA 10,9-ről 19 százalékra tudta növelni forgalmát. Az eredmény ennél is rosszabb, ha a lapkakészletekbe integrált vezérlőkkel nem számol a cég: a diszkrét GPU-knál a második negyedévi 67 százalékos értékhez képest 20 százalékkal zuhant a vörösök részesedése.

Míg a mobil szegmensben az ATI a veszteségek ellenére is vetélytársa előtt tudott maradni, addig az asztali számítógépekhez készített grafikus megoldások mezőnyében helyet cserélt a két rivális, miután az ATI teljes részesedése 26,3-ról 22 százalékra csökkent, miközben az NVIDIA az adott időszakban 25 százaléknyi szeletet tudott kihasítani a tortából. Ennél ismét csak jelentősebben nőtt a különbség az önálló asztali grafikus processzorok, videokártyák mezőnyében: itt az ATI részesedése 43 százalékra esett vissza, míg riválisa 51,5-ről 57 százalékra növelte befolyását.

A JPR elemzése rámutat, hogy a veszteségek szoros összefüggésben állhatnak az ATI felvásárlásával, mely egyben a cég történetének egyik legnehezebb időszakát hozta el. A világ második számú processzorgyártója idén júliusban jelentette be, hogy megvásárolja a kanadai vállalatot, ám az AMD nem titkoltan elsősorban az alaplapi chipkészleteket gyártó üzletágban lát komoly lehetőségeket, hovatovább nemrégiben olyan meg nem erősített pletykák is szárnyra keltek, hogy az ATI önálló GPU üzletágát leépítené az új tulajdonos.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés