Júliusban új történelmi szakaszhoz érhet az otthoni videózás

Hirdetés

A HD DVD formátumot életre hívó Toshiba szerint az otthoni videózás új korszaka kezdődhet idén július 14-én, a japán nagyvállalat ugyanis ezen a napon dobja piacra (egyelőre csak Japánban) a világ első olyan merevlemezes videorögzítő készülékét, mely kék lézeres írófejet tartalmaz. A Toshibának 2001-ben egyszer már sikerült világelsőséget kivívnia az otthoni digitális képrögzítés szegmensében; ekkor került forgalomba az RD-2000 típusjelölésű, merevlemezt tartalmazó asztali DVD-író, melynek kategóriájában akkor úttörőszerep jutott.

A jövő hónapban debütáló, RD-A1 típusjelzésű HD DVD író is merevlemezes egység; az asztali készülék összesen 1 terabájtnyi háttérkapacitást nyújt – erre a gyártó adatai szerint 130 órányi nagy felbontású videoanyagot lehet rögzíteni (az RD-A1 MPEG-2 formátumba tömöríti a jeleket). A vágás, illetve a szerkesztés után ebből egyrétegű lemezre 115 percnyi, kétrétegű, 30 gigabájt kapacitású írható HD DVD-re pedig 230 percnyi műsort lehet átmásolni. Az új készülék természetesen elboldogul a régebbi technológiával is, így az RD-A1 olvasni és írni is tudja a DVD-ket, illetve képes azok képét a készülék standard 1080p felbontására konvertálni. A Toshiba HD DVD felvevője analóg adások helyett elsősorban már digitális földi sugárzású adók vételére lett felkészítve.

A Toshiba július 14-től mintegy 3500 dollárnak megfelelő japán jenért árulja asztali HD DVD felvevőjét – ez átszámítva legalább 780 000 forintos itthoni árcédulát jelentene. Mint arról korábban beszámoltunk, az első asztali HD DVD lejátszó idén áprilisban került forgalomba az Egyesült Államokban, a készülék európai premierjére azonban a karácsonyi szezonban kerülhet csak sor. A Japánban heteken belül piacra kerülő felvevőt egyelőre nem tervezik bevezetni más régiókban.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés