Tom Cruise nyála kicsordul

Felfokozott várakozással telt a húsvét azon amerikaiak számára, akik elsőként akarták megkaparintani a DVD-k leváltására hivatott, HD DVD rendszerű adathordozókat lejátszó szórakoztatóelektronikai berendezéseket, illetve a hozzájuk kiadott első műsoros lemezeket. Ahogyan arról testvérlapunk az IT.news beszámolt, tegnap az új szabványt életre hívó Toshiba leszállította belépőszintű, HD-A1 típusú HD DVD olvasójának első példányait az egyik legnagyobb tengerentúli kiskereskedelmi lánc, a Best Buy számára, ezzel egy időben megjelentek az első filmek is a boltok kínálatában.

Öten a hárommillióból

Bár az asztali HD DVD lejátszót gyártó Toshiba korábban azt állította, hogy tízezer készülék kerül a boltokba közvetlenül a húsvéti ünnepet követően, a Best Buy illetékesei szerint komoly gondok lehetnek ezek elosztásával. Egy manager a TG Daily megkeresésére például úgy nyilatkozott, hogy a csaknem hárommilliós lakosú Chicagóba összesen öt készülék érkezett a szállítmányból, és ebből mindössze három jutott a Best Buynak. Hasonló volumenről számolt be az áruházlánc indianapolisi üzletének egyik alkalmazottja is; ide csupán két lejátszót küldtek. A Best Buy megkérdezett munkatársai szerint a Toshiba csak másfél hónap elteltével szállít újra az áruházlánc számára, ráadásul a lejátszó felsőkategóriás testvére, a 799 dollárba kerülő HD-XA1 csak hónapok múlva jelenhet meg a boltokban.

Az első felhasználói beszámolók alapján a 499 dolláros HD-A1 ugyanakkor több olyan funkciót is tartalmaz, melyeket eredetileg csak a drágább modell kapott volna meg, így többek között egy Ethernet csatlakozó is található a lejátszón, ami azt jelentheti, hogy a HD-XA1 mellett a Toshiba olcsóbb modellje is kapcsolódhat az internethez. A lejátszóval egyébiránt elégedett a legtöbb tulajdonos, igaz, néhányan bosszankodtak a hatalmas, csaknem alkar hosszúságú, ám ennek ellenére túl apró gombokkal teletűzdelt távirányító miatt, illetve kifogásolták a rendszer lelkét képező Mobile Intel Pentium 4 processzort hűtő ventilátor túlontúl magas üzemzaját.

A nyál is jól látszik

A TG Daily azt is kiderítette, hogy a lejátszókkal együtt debütált filmek közül a legtöbb tulajdonos a Tom Cruise főszereplésével készült The Last Samurai (Az utolsó szamuráj) című filmet vásárolta meg a készülék mellé. A beszámolók szerint az otthoni mozizás egyértelműen új fejezetéhez érkezett a nagy felbontású műsoros lemezek megjelenésével; a mozgóképen nyoma sincs a DVD-filmeknél helyenként fülön csíphető, az alacsonyabb bitrátájú tömörítésből eredő blokkosodásnak, szebbek, teltebbek a színek is, és sokkal jobb a kép dinamikája, mint a legtöbb DVD esetében. Egy sasszemű nézőnek még azt is sikerült kiszúrnia a fejlett technológiának köszönhetően, hogy Tom Cruise legtöbb megszólalásakor köpködve beszél. A TG Daily újságírója némi leplezetlen iróniával hozzáteszi, hogy ezért az élményért cserébe mindenképpen érdemes beruházni egy nextgen olvasóba.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés