Izmos kártyák mellett tűntek fel a hangtalan Radeonok

Négy új DirectX 11-es kártya megjelenése várható a közeljövőben, melyek közül három a Radeon, míg egy a GeForce termékcsalád tagja. A HIS és a Club 3D Radeon HD 5550 a HTPC-t birtokló felhasználók számára lehet érdekes, míg a PowerColor Radeon HD 5870 PCS++ és a Gainward GeForce GT 470 GOOD Edition a játékosok igényeit szeretné kielégíteni.

HIS Radeon HD 5550 Silence
HIS Radeon HD 5550 Silence

A HIS Radeon HD 5550 Silence a 40 nm-es gyártástechnológiával készülő Redwood kódnevű lapkára épül, mely 320 aktív shader processzort tartalmaz. A GPU órajel 550 MHz lesz, a DDR2 szabványra épülő, 1 GB-os fedélzeti memória pedig effektív 800 MHz-en ketyeg. A PCI Express x16-os portba helyezhető, passzív hűtéssel felszerelt félmagas versenyző DVI, D-Sub és HDMI kimenetet kínál. A start várhatóan a következő hét vége felé esedékes, az árazásról azonban nem nyilatkozott a gyártó.

Club 3D Radeon HD 5550 Noiseless Edition
Club 3D Radeon HD 5550 Noiseless Edition

A Club 3D Radeon HD 5550 Noiseless Edition hasonló céllal jött létre, mint a fentebb említett termék, így a GPU paraméterei gyakorlatilag megegyeznek. Változás azonban a fedélzeti memória mérete és típusa, ugyanis a Club 3D 512 MB-os tár mellett tette le a voksát, ami 1600 MHz-es órajelen üzemelő GDDR3 lapkákra építi. A PCI Express x16-os portba illeszthető termék DVI, D-Sub és HDMI aljzatokat használ, ám a hűtésért felelős borda mérete sokkal nagyobb a HIS modelljéhez viszonyítva. A gyártó a Radeon HD 5550 Noiseless Edition forgalmazását május elején kezdi meg, az árcédula pedig 60 euró lesz.

Hirdetés

A PowerColor PCS++ szériája egy gyárilag tuningolt Radeon HD 5870-nel bűvül. A 1 GB kapacitású fedélzeti memóriával felszerelt termék az 1600 shader processzort tartalmazó Cypress lapkára épül, ami 950 MHz-es magórajelen üzemel, a GDDR5 szabványú memórialapkák pedig effektív 4,8 GHz-en ketyegnek. Az újratervezett hűtés 92 mm-es ventilátorral dolgozik, ami egy méretes, négy hővezető csővel megspékelt alumíniumbordát tesz hűvösre. Az új rendszer az alaphűtőkhöz viszonyítva alacsonyabb zajszint mellett üzemel.

PowerColor Radeon HD 5870 PCS++
PowerColor Radeon HD 5870 PCS++

A PCI Express x16-os csatolóba helyezhető termék hátulján két DVI, egy HDMI és egy DisplayPort található. A PowerColor Radeon HD 5870 PCS++ a napokban jelenik meg 450 dolláros fogyasztói áron.

A Gainward az egyetlen gyártó, aki nem Radeonnal rukkol elő, ami érthető, hiszen a vállalatnak már nincs szerződése a vörös oldallal. Ez persze nem baj, hiszen az NVIDIA már bemutatta az új generációs GeForce sorozat első két tagját, melyek közül a Palit tulajdonában lévő gyártó a GTX 470-es változatot tervezte át. A vállalat új, PCI Express x16-os portba helyezhető kártyája a paraméterek tekintetében megegyezik az első szériás versenyzővel, azaz a Fermi architektúrára épülő lapka 448 CUDA magot tartalmaz 56 darab textúrázó csatorna társaságában. A grafikus processzor 607, 1215 és 3348 MHz-es mag-, shader- és effektív memória-órajelen üzemel, a GDDR5 szabványra épülő memórialapkák pedig 1280 MB kapacitású fedélzeti tárat kínálnak.

Gainward GeForce GTX 470 GOOD Edition
Gainward GeForce GTX 470 GOOD Edition

A Gainward GeForce GTX 470 GOOD Edition az alapváltozathoz viszonyítva hosszabb nyomtatott áramköri lapot alkalmaz, amire egy új tervezésű hűtő került. A hővezető csövekkel tarkított hűtőborda magassága alacsonyabb ugyan lett, de cserébe két darab 8 cm-es ventilátor dolgozik az aktív hűtésén. A vállalat elmondása szerint a Grand-Prix Heat-Pipes Hybrid Cooler nevű megoldás az NVIDIA hűtőjéhez viszonyítva alacsonyabb zajszint mellett tartja hűvösebben a kártyát. Mivel maga a borda nem teljesen zárt, így a számítógépházat minden bizonnyal jobban fogja fűteni, hiszen a meleg levegő nem közvetlenül a szabadba távozik.

A Gainward újratervezett GeForce kártyája a májusra ígért szállítmány alkalmával kerül az üzletekbe, az árazás az első szériás GTX 470-hez képest nem változik.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés