Kiszivárgott pár dia a Romley-EP platform képességeiről

A nyár végén már jeleztük, hogy rengeteg Sandy Bridge-EP-s Xeon érkezésére van kilátás, és ez még ma sem változott, így a termékek a következő év elején be is futnak. A korábban megírt hírben részleteztük, hogy az egyes processzorok milyen paraméterekkel rendelkeznek. Ezt ugyan nem szabad megjelenés előtt készpénznek venni, de túl nagy eltérésre nem érdemes számítani.


(forrás: techPowerUp!) [+]

A kiszivárgott diákból sem derül ki sok minden, legalábbis az adatok többségét már lehetett sejteni. A nyolcmagos, 2011 tűs Socket R tokozású processzorok négycsatornás DDR3-as memóriavezérlővel rendelkeznek, és támogatják a Hyper-Threading technológiát is, bár ez nem mindegyik modellben lesz aktív. A lapkába 3.0-s PCI Express vezérlő kerül 40 csatorna támogatásának lehetőségével, emellett két QPI link is elérhető lesz, így az E5-2600-as sorozat modelljei kétutas gépekbe is beépíthetők. A Sandy Bridge-EP-s Xeonok már a C2-es steppingre alapoznak, így a hibás C1-es verzió után végre működni fog bennük a VT-d technológia is. A vezérlőhíd szerepe a C600-as lapkára hárul. A pontos képességeket itt nem lehet tudni. A chip ugyanaz, mint ami az X79-es alaplapokon található, de az asztali termékek esetében rengeteg szolgáltatást kikapcsolt az Intel.


(forrás: techPowerUp!) [+]

A memóriavezérlő az 1600 MHz-es effektív órajelű memóriamodulokat támogatja hivatalosan, továbbá a kétutas Romley-EP platform összesen 768 GB rendszermemóriát is támogat. Az adatcenterekben szánt leggyorsabb modell az Intel Xeon E5-2690 lesz, mely nyolc maggal és magonként 2,9 GHz-es órajellel dolgozik. Az Intel mérései szerint az előző generációs Xeon X5690-es processzornál minimum 50%-kal gyorsabb az új termék, de a Linpack mátrixszorzás esetében 2,2-szeres az előrelépés. Utóbbi előnyben az AVX utasításkészlet is közre játszik az extra két mag mellett.


(forrás: techPowerUp!) [+]

A Romley-EP platform érdekes tulajdonsága még az Intel DDIO, azaz Data Direct I/O technológia. Ez a szolgáltatás 2,3-szer is gyorsabb I/O teljesítményt tesz lehetővé az előző generációhoz viszonyítva, amellett, hogy csökkenti a fogyasztást és a rendszer késleltetését. A DDIO-val az információk közvetlen a processzor L3 gyorsítótárába vándorolnak, így az elérésük gyorsabb, az energiaigény csökkenése pedig a memória használatának mellőzésével következik be.

Intel DDIO technológia
Intel DDIO technológia (forrás: techPowerUp!) [+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés