Ezek a funkciók lesznek fizetősek az egyes új Xeonokban

Öt képesség lesz a része az On Demand szolgáltatásnak, és többféle licenclehetőség is van.

Még a hónap elején írtunk arról, hogy vásárlás után megvehető funkciókkal hozza az új Xeonokat az Intel, de akkor még nem lehetett tudni, hogy ez konkrétan milyen képességekre vonatkozik. Most azonban már ez sem titok, így a január 10-én bemutatkozó Sapphire Rapids generációnak az On Demand szolgáltatása is kiértékelhető.

Az Intel a Software Guard Extensions (SGX), a Quick Assist Technology, a Dynamic Load Balancer, az In-Memory Analytics Accelerator, illetve a Data Streaming Accelerator (DSA) képességeket teszi vásárlás után feloldhatóvá, és ezeket háromféle csomag formájában lehet licencelni.

Az úgynevezett Security Upgrade csomag csak az SGX-et biztosítja, míg a Communications & Storage Suite részeként a Quick Assist Technology, a Dynamic Load Balancer, illetve a Data Streaming Accelerator érhető el egyszerre. Az Analytics Suite utóbbival részben átfedést kínál, mivel ezzel is hozzáférhető a Data Streaming Accelerator, de mellé már az In-Memory Analytics Accelerator jár párban.

A fentiek nem tűnnek bonyolultnak, ám az Intel még csavart a sztorin egy picit. Többek között a Data Streaming Acceleratort, vagyis a DSA-t nem fogja mindegyik Sapphire Rapids processzor támogatni, tehát ez a képesség bizonyos modellekben nem csak szoftveresen, hanem fizikailag is letiltásra kerül. Ez azért fontos, mert a DSA-t ténylegesen nélkülöző Xeonokra is igényelhetők a Communications & Storage, illetve az Analytics Suite csomagok, csak a papíron ezek részét képező DSA nem fog működni velük.


[+]

A licenc tekintetében két opció van: az aktivációs vagy a fogyasztási modell. Az előbbi egyszerű, az igényt leadó ügyfelek az adott hardver megvásárlása után vásárolhatnak egy aktiválókulcsot, amivel feloldhatók a kívánt képességek. A fogyasztási modell már bonyolultabb, mivel ez arra vonatkozik, hogy az ügyfél eleve egy privát felhőinfrastruktúra jellegű szolgáltatást rendel valamelyik szervergyártótól, és ehhez tudja majd külön kérni az Intel On Demand szolgáltatás képességeit is. A lehetőségekkel kapcsolatban fontos számításba venni, hogy nem minden szervergyártó kínálja fel mindkét licenckonstrukciót, tehát a kinézett rendszer gyártójánál érdeklődni kell majd ezek elérhetőségéről.


[+]

Megjegyzendő még, hogy a Sapphire Rapids sorozat olyan processzormodelleket is kínálni fog, amelyek eleve tartalmazzák az összes képességet, tehát ezeknél maga az Intel On Demand szolgáltatás értelmezhetetlen, hiszen nincs mit feloldani. Az ilyen megoldások viszont drágábbak lesznek a szoftveresen korlátozott opcióknál, de arról nem tudni, hogy itt mekkora árkülönbségről beszélünk, illetve az On Demand csomagok licencköltsége sem derült még ki.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés