NVIDIA: az Intel Core i7 kidobott pénz a játékosok szempontjából

Az Intel és az NVIDIA között húzódó feszültségek az elmúlt héten felőrölték a zöldek idegeit, így a grafikus processzorok gyártásával foglalatoskodó vállalat erősen kritizálta a legnagyobb processzorgyártó Core i7 elnevezésű termékét. Az NVIDIA minden bizonnyal nem gondolta végig, mit tesz, ugyanis az Intel jelenlegi legjobb – bár kétségtelenül drasztikusan túlárazott – processzorszériája lejáratásával az egyik legnagyobb partnerének csinált negatív reklámot. Tudniillik a BFG az NVIDIA grafikus kártyák gyártása mellett komoly szerepet tölt be az abszolút felsőkategóriás, játékosoknak szánt számítógépek forgalmazásában, melyeket többnyire Intel Core i7 processzorral épít meg.

Hirdetés

Bár az érintett vállalatok nem kommentálták az NVIDIA nyilatkozatát, a kiszivárgott információk szerint a BFG rendkívül mérges a zöldekre. Ez tökéletesen érthető, hiszen a vállalat a GeForce-ok gyenge eladási eredményei és az alacsony haszonkulccsal való forgalmazás miatt nagyon nehéz időket él át az NVIDIA mellett, így nem számoltak azzal, hogy a partnerük, még ha közvetve is, de negatív kritikát fogalmaz majd meg az egyik termékcsaládjukról.

De mi a baj a Core i7-tel?

Az NVIDIA szerint a processzor túlárazott, és nem teljesít jobban a játékokban a hasonló órajelen üzemelő Core 2 Quad vagy AMD Phenom II X4 rendszernél. Emellett a Hyper-Threading technológia bizonyos háromdimenziós programoknál lassulást is okozhat. Az első állítással alapvetően egyetértünk. A termék valóban túlárazott, de az Intel annyiért forgalmazhatja, amennyiért nem szégyelli, ha valakinek túl drága, akkor egyszerűen nem veszi meg. Vélhetőleg a Core i7 egy kis réteget céloz meg, amelyiknek van elég pénze arra, hogy megvegye az újdonságokat. A második állítás is igaznak mondható, de nem azért, mert az Intel csúcsprocesszora gyenge, hanem azért, mert a mai játékok a népszerű felbontásokban úgymond VGA-limitesek. Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos grafikus kártya teljesítménye egy adott teljesítményű processzor felett már nem növekszik. Ez természetesen a felbontás és a részletesség növelésével egyre jobban érződik. A Hyper-Threading technológia pedig valóban okozhat kellemetlen teljesítményvesztést egyes alkalmazásokban, de a többség nem szenved ilyen problémáktól, így a harmadik állítás inkább kiragadott példának nevezhető. Mellesleg a Hyper-Threading kikapcsolható a BIOS-ban, így a használata tulajdonképpen nem kötelező.

Gyakorlatilag az egész gondolatmenet visszavezethető a Core i7 árához, hiszen ha annyiba kerülne a rendszer, mint egy Core 2 Quad, akkor az NVIDIA sem szólhatna egy rossz szót sem. Ahogy az a tesztünkből is kiderült, a Core i7 a piac legjobb processzora, így aki hajlandó megfizetni a tényleg túlzottnak mondható árazást, az nem fog csalódni.

Mi lehet a Core i7 megtámadásának oka?

Egy szóban összefoglalva: az elkeseredettség. Az NVIDIA ugyanis a licencek hiánya miatt nem forgalmazhat alaplapi lapkakészletet a Core i7 processzorokhoz. Ennek eredményeképpen a cég be is perelte az Intelt, mondván, a kékek a korábban átadott licencjogok használatát akarják megakadályozni. Bár konkrét információk nincsenek az Intel és az NVIDIA szerződéséről, több elemző is gyanítja, hogy a QPI busz használata nem része a megállapodásnak, így az NVIDIA alaptalan jogokat követel.

Ezzel a támadással az NVIDIA szeretné az embereket a Core 2 Quad és a Phenom II rendszerek felé terelni, mert ezekhez a processzorokhoz – mily meglepő – ők is forgalmaznak chipkészletet. Természetesen a részesedésük ezen a piacon is alacsony, hiszen az Intel és az AMD gyári megoldásai már fölülkerekedtek a rivális nForce-okon, de a semminél azért ez is több.

Világosan látszik, hogy az Intel és az AMD saját platformokban gondolkodik. Egyik vállalat sem látja szívesen az NVIDIA megoldásait a piacon, így csak a licencek erejéig mutatnak engedékenységet. Az álláspontok érthetők, az összes cég a saját érdekét nézi, és mindenki tudja jól, hogy két szereplős piacot a legkönnyebb felügyelni, bár a vásárlók számára nem túl ideális ez a verzió, de ezekbe a dolgokba nincs beleszólásunk.

Véleményünk szerint az NVIDIA jobban tenné, ha visszavonná a múlt héten tett nyilatkozatát. Bár ez komoly presztizsveszteség lenne a cég mára igencsak megtépázott hírnevének, a gyártópartnerekkel való jó kapcsolat sokkal többet ér holmi „beszólásnál”. Az Intel várhatóan nem is fog reagálni a történtekre, hiszen erre nincs szükség. Az NVIDIA gyakorlatilag hátbaszúrta saját magát, mivel a közleményének egy belső viszály lett az eredménye a még hűséges BFG-vel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés