Leválaszthatja bérgyártó részlegét az Intel?

A Bloomberg szerint felmerült ez a lehetőség, hogy kezelni tudják a vállalat anyagi problémáit.

Bloomberg egy friss riportban ecsetelte, hogy az Intel tárgyalásokat folytat a befektetőkkel arról, hogy esetlegesen leválasztanák a bérgyártó üzletágat, illetve elvetnének bizonyos bővítési terveket a veszteségek csökkentése érdekében. Pat Gelsinger nemrég nyílt levélben vázolta fel az Intel jövőjét, jelenleg pedig az átalakításokat próbálja menedzselni, miközben a jelentések szerint a Goldman Sachs és a Morgan Stanley is tanácsokkal látja el az óriáscéget a bérgyártó üzletág jövőjével, illetve annak általános működésével kapcsolatban.

Hirdetés

Az mára bizonyossá vált, hogy az Intel Foundry, vagyis a bérgyártással foglalkozó részleg jelenti a legnagyobb terhet, és ez részben annak köszönhető, hogy az USA és az EU támogatásával futó bővítési tervek jelentős költségbe kerülnek. Ennek csak kisebb részét szerzi a cég különböző állami támogatásokon keresztül, nagyobb részt viszont saját tőkéből állják.

A fentieknél is nagyobb gond, hogy a legutóbbi negyedévben a működési árrés -65,5%-os volt, vagyis az Intel Foundry esetében pusztán a működtetés extrém költségeket emészt fel, miközben nem tudni, hogy mikor termelhet egyáltalán profitot. Emiatt merülhetett fel annak a lehetősége, hogy a bérgyártó részleg leválhatna a cégről, sőt, akár a teljes gyártást ki lehetne szervezni egy ténylegesen különálló vállalatba. Ez nem lenne egyedi lépés, ma már minden sikeres chiptervező bérgyártással dolgozik.

De mi lesz egy esetleges leválasztás után? Ez egy elég nagy kérdés, ugyanakkor az Intel gyártástechnológiája elég értékes ahhoz, hogy ne hagyják elveszni. Ergo a befektetők ebben sok lehetőséget láthatnak, a Santa Clara-i óriáscégnek pedig az lenne fontos, hogy a termékek fejlesztéséért felelős részlegek agilitása megmaradjon, azaz ne maradjanak le jelentősen a konkurensekkel szemben csak azért, mert az Intel Foundry részleg jelenleg egy valóságos pénznyelő.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés