Kikapcsolható a gyűlölt Management Engine az egyes Intel platformokban

A Positive Technologies jött rá a titokra, ami a vélemények szerint, bizonyos PC-ken bezárhat egy NSA felé nyíló hátsó ajtót.

Az újabb Intel platformok Management Engine funkciója az utóbbi időben nagy figyelmet kap. Az egész azzal kezdődött, hogy az Intel május elején elismerte, hogy sebezhetőek a nagyvállalati gépeik, méghozzá a Nehalem architektúrától kezdve a napjainkig, ami alaposan megkongatta a vészharangokat. Nem sokkal később az EFF összegezte a szakmai véleményét az Intel processzorokban található Management Engine-nel kapcsolatban, ami egy nagyrészt nem dokumentált vezérlő a lapkán belül, ráadásul hozzáférhet a rendszermemóriához, a képernyőhöz, a billentyűzethez és a hálózathoz.

Az iparág azóta is kutatja annak a lehetőségét, hogy a nagyrészt nem dokumentált Management Engine-t miképpen lehetne leállítani, ugyanis erre az Intel nem ad lehetőséget. A Positive Technologies ugyanakkor talált egy rést a pajzson, méghozzá a Management Engine 11-es verziójában, és ezt az alábbi blogban részletesen taglalják. A blogbejegyzés alapján az egész kutatás alapját az adja, hogy sikerült a futtatható modulokat kikódolni, amiben Dmitry Sklyarov, Mark Ermolov és Maxim Goryachy vállalt főszerepet. Az alábbi GitHub oldalon elérhető a szükséges alkalmazás, amivel ezt meg lehet tenni, és erre építette a kutatását a Positive Technologies is.

Mivel a Management Engine egy komplex feladatokat ellátó rendszer, így teljes egészében kikapcsolni nem lehet, elsődlegesen azért, mert ez a rendszer indítja be magát a processzort, ami nélkül ugye a gép sem működne, de többek között felel az energiamenedzsmentért is. A legtöbb korábbi kutatás főleg arra irányult, hogy a potenciálisan problémás modulokat eltávolítsák, meghagyva magát az alaprendszert, hogy a számítógép azért még működjön. Ezt szorgalmazta a me_cleaner projekt, de számos problémával kellett megküzdeni, többek között a Management Engine helyreállítójával, amely a változást érzékelve nagyjából fél órával a bekapcsolás után automatikusan kikapcsolta a PC-t.

Léteznek azonban más titkok is. Leginkább abból a szempontból válik érdekessé a történet, hogy az alaplapgyártók beállíthatnak egy kis számú Management Engine paramétert. Ehhez kapnak egy speciális szoftvercsomagot, amivel a kívánt beállításokat be tudják égetni az alaplap beépített SPI vezérlőjébe. Az interneten szerencsére ezek a programok fellelhetők, mondhatni kiszivárogtak, így maguk az adatok ki is csomagolhatók, amit az alábbi prezentáció taglal is. A Positive Technologies szerinte a legérdekesebb bejegyzés a "reserve_hap", főleg a mellé írt "High Assurance Platform (HAP) enable" megjegyzés miatt.

Köztudott, hogy a High Assurance Platform (HAP) egy NSA (U.S. National Security Agency) program, amit az alábbi prezentáció részletez is. A Positive Technologies első gondolata az volt, hogy mi történne, ha a "reserve_hap" beállítást megváltoztatnák, és az így keletkező firmware-t befrissítenék. Ez meg is történt és az eredmény az lett, hogy a Management Engine lekapcsolt amint elvégezte a feladatát a bootolás során. Ezután nem reagált semmilyen specifikus parancsra. További elemzés után a Positive Technologies abban is eléggé biztos, hogy ebből az alternatív működési módból már nem képes felállni a Management Engine, mivel nem találtak erre utaló jeleket a fenti blogbejegyzésben részletesen taglalt vizsgálatuk során.

Az Intel a Positive Technologies számára elismerte, hogy a "reserve_hap" beállítás szándékosan van a rendszerben, hogy megfeleljenek bizonyos speciális igényeknek, ugyanakkor az inaktív konfiguráció hivatalosan nem támogatott. Minden bizonnyal a speciális igények alatt a kormányügynökségeket kell érteni, ahol az információk egy esetleges biztonsági résen történő kiszivárgása elképesztő károkat okozhatna, így ezt a kockázatot minimalizálják a Management Engine jelentős korlátozásával, gyakorlatilag az inaktiválásával.

Arról a Positive Technologies még nem tud nyilatkozni, hogy a változtatás mennyire befolyásolja a Boot Guardot. Ezt túl kevés idő volt vizsgálni, de később visszatérnek a kérdésre.

Nagyon lényeges kiemelni, hogy a "reserve_hap" beállítást módosítani potenciálisan veszélyes lehet. A beavatkozással akár a teljes számítógép tönkremehet, így minden változtatás csak saját felelősségre végezhető el.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés