Intel 335 SSD: a NAND flash chipek szintjén hoz újítást az Intel új tárolója

Korábban az Intel legújabb, 335-ös jelzéssel ellátott SSD-jéről már szivárogtak különféle információk, köztük az ár is, azonban a hivatalos megjelenésre tegnapig várni kellett. Az új, 2,5"-es, 9 mm vastag, 6 Gbps-os SATA csatolófelületű Intel SSD 335 család eddig csupán egyetlen tagot számlál, ami 240 GB tárkapacitást kínál. Nem csak ezek az információk erősítik meg a korábbi híreket, hanem az is, hogy a szóban forgó egységben a régóta ismert LSI-SandForce SF-2281 vezérlő dolgozik, a 240 GB-os kapacitásból adódóan aktív over-provisionnel, valamint hibajavító (ECC) motorral.

Ez alapján akár úgy is tűnhetne, hogy az Intel a címkéző gyártók útjára lépett, vagy legalábbis nem történt semmi előrelépés a 330-as SSD-k óta. Azt persze nem szabad elfelejteni, hogy ez a tárolócsalád csak egy kisebb vérfrissítés a palettán, ezt jelzi a számozás végén lévő 5-ös szám, hiszen a nagyobb fejlesztéseket alkalmazó termékek megjelölése 0-ra végződik. Mielőtt viszont elhamarkodott kijelentéseket tennénk, jobban megnézve valójában akad némi újítás is, ezt azonban a NAND flash chipekben kell keresni.

Az alkalmazott NAND flash lapka ugyanis a korábbi 25 helyett 20 nm-en készül, de nem csak ez az újítás, mivel ez az Intel és a Micron első sorozatban gyártott közös fejlesztésű chipje, aminél a processzoroknál már évek óta bevált HKMG (IBM által kifejlesztett High-K dielektrikumú fém alapú kapuelektródák) megoldást alkalmazzák a polikristályos szilícium helyett, valamint ennél a chipnél bevezetésre került a planáris cellastruktúra is. Az új megoldások előnye, hogy ezekkel az eljárásokkal némileg csökkenthetők az egyre alacsonyabb csökkentéséből fakadó hátrányok (mint a lebegő kapuk méretcsökkentése miatt rövidülő cellaélettartam), valamint lehetővé teszik azt is, hogy az egyes cellák közelebb kerülhessenek egymáshoz, ami pedig a skálázás során jelent előnyöket. Az újítások hátránya, hogy a gyártás drágább a korábbi megoldásokhoz képest.

Az Intel SSD 335-ben a fenti megoldáson alapuló 64 gigabites MLC chipek találhatók, aminek érkezését tavaly az IMFT (Intel Micron Flash Technologies) az idei év második felére (tehát mostanra) prognosztizált, míg a 128 gigabites variáns jövőre várható. A szóban forgó NAND flash lapka 200 MT/s sebességű ONFI 2.3 interfészen kommunikál a vezérlővel, így ezen a téren nem hozott újítást, a 300 MT/s teljesítményű 3.0-s szabványt vélhetően az említett 128 gigabites chipek támogatják majd. Technikai paraméterekben az Intel új tárolója most nem hoz áttörést. A 240 GB-os egység 500 MB/s lineáris olvasási és 450 MB/s írási teljesítményre képes, a 4 kB-os blokkokon mért olvasási és írási teljesítmény pedig rendre 42 000 és 52 000 IOPS. Csökkent viszont a fogyasztás: teljesítményfelvétele aktív üzemmódban 350 mW, készenléti módban pedig 275 mW.

A három év garanciával megvásárolható 240 GB-os SSD ára hivatalosan az Intel ajánlása szerint 184 dollár, azonban az amerikai webáruházak jelenleg 203-210 dolláros árcédulát aggattak rá.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés