Megérkezett a 36,3 megapixeles Nikon D800

Fotós szakfórumokban már lassan egy éve ment a találgatás, vajon milyen is lesz a méltán híres és közkedvelt Nikon D700 utódja, a D800. Nos, ha röviden akarnánk jellemezni az utódot, akkor csak annyit kellene írnunk róla, hogy méltó lesz az elődjéhez. A D800 lelke egy 36,3 megapixeles FX formátumú CMOS szenzor, ami minden eddigi dSLR fényképezőgépben látottnál nagyobb képméretet produkál: akár 7360x4912 pixelesek lehetnek fényképeink, ami már a középformátumú fényképezőgépek territóriuma.


[+]

A „hagyományos” D800 mellett kapható lesz majd egy speciális változat is, a D800E, amely módosított optikai szűrővel lesz felszerelve, így még több képrészlet rögzítésére lesz majd lehetőség.

A D800 képérzékelőjének kiolvasása 12 csatornán történik, a belső jelfeldolgozás 16 bites, az A/D-konverzió pedig 14 biten zajlik. A fényképezőgép érzékenységi tartománya alapesetben ISO 100 és ISO 6400 között állítható, de lefelé ISO 50-re, míg felfelé ISO 25 600-ig kiterjeszthető. A jelfeldolgozásért a Nikon teljesen új, Expeed 3 processzora felel, aminek hála az eddigieknél „gazdagabb színek és tónusok” érhetőek el.


[+]

Videofelvétel

Hirdetés

A Nikon D800 gyakorlatilag ugyanolyan fejlett videokamera, mint a D4-es „nagytestvér”, azaz minden profi megoldás belekerült a gép tudástárába. Felvételeink legfeljebb 1920x1080 pixelesek lehetnek, a videó sebessége pedig 30, 25 és 24 képkocka/másodperc lehet. Eggyel kisebb felbontásban, azaz 1280x720-ban 60, 50 és 25 képkocka/másodperc közül választhatunk. Az európai szabályozás miatt egy-egy anyag legfeljebb 29 perc 59 másodperc hosszúságú lehet. A D800 rendelkezik sztereó mikrofonbemenettel és fejhallgató-kimenettel, így már felvétel közben is monitorozható a hangrögzítés.

A HDMI csatlakozón tömörítetlen képet továbbíthatunk külső eszközök felé, mint például monitor, vagy digitális rögzítő irányába. Külső kijelzővel párhuzamosan a fényképezőgép saját TFT monitorán is megjeleníti a képet. A masina kényelmes egyéni vezérlőkkel rendelkezik az élőnézet műveleteihez. A vezérlőtárcsa forgatása helyett például a fényképezőgép elején elhelyezett gombokkal vezérelhető motoros rekesz kiegyenlítettebb rekeszvezérlést biztosít.

Továbbfejlesztett helyzetfelismerés 91 000 pixeles RGB-szenzorral

A Nikon „fejlett fényképezési helyzetfelismerő rendszere” (Advanced Scene Recognition System) új tervek szerint készült 91 000 pixeles RGB-érzékelőt tartalmaz, amely aprólékosan elemzi az egyes helyzeteket a kimagasló pontosságért. Igen precízen ismeri fel az emberi arcokat még az optikai keresőn keresztül is, és hallatlan pontossággal azonosítja be a helyzet színeit és fényerejét.

A fejlett helyzetelemzés segít a pontosabb automatikus élességállításban is, így az automatikus expozíció és az i-TTL vakus expozíció a kompozíciós és világítási helyzetek széles tartományában remekel. A háromdimenziós tárgykövetés például komoly javuláson ment keresztül a kisméretű tárgyak fényképezése esetén. A gyártó továbbfejlesztette a sokat dicsért, mezőnként kiválasztható vagy konfigurálható, 9, 21 és 51 pontos Multi-CAM 3500FX AF-rendszerét alkalmazó, automatikus élességállításért felelős érzékelőt és annak algoritmusait, így a legkisebb használható alacsony megvilágítás -2 FÉ-re csökkent (ISO 100, 20°C mellett).

Az általános teljesítmény a Nikon korábbi zászlóshajójáéhoz, avagy a D4-eshez hasonlók: az AF művelet még kombinált F8 rekeszérték mellett is lehetséges 11 AF-érzékelővel; F5,6 és F8 között a készülék 15 AF-érzékelőt használ.

Gyorsaság és kezelhetőség

A Nikon D800 számos más, már említett tulajdonsága mellett a sebesség terén is remekel. A bekapcsolás után már 0,12 másodperccel fotózhatunk is, a kioldási idő pedig csupán 0,042 másodperc. A sorozatfelvételi sebesség FX módban 4, DX módban 6 kép másodpercenként (utóbbihoz szükséges az MB-D12 opcionális markolat). A 3,2”-os kijelző 921 000 képpontos felbontással rendelkezik, fényerejét a dSLR váz automatikusan vezérli. Az optikai kereső 100%-os képfedést, 0,7-szeres nagyítást biztosít. A kioldó környéke is újra lett gondolva, így például a mozgóképfelvételt indító nyomógomb a képkioldó mellé került.

A Nikon D800 por- és cseppálló kivitelű fényképezőgép, magnéziumötvözetű vázzal, amelynek zárszerkezetét 200 000 kioldásra hitelesítette a gyártó. A zársebesség 1/8000 és 30 másodperc között állítható; a zár része az intelligens, önellenőrző zármonitor, amely világelsőként olyan meghajtóegységet tartalmaz, amely csökkenti a fogyasztást, ha a zár hosszabb ideig van nyitva filmfelvétel során. Az energiatakarékosság a készülék elektronikáját is jellemzi, így a D7000-ből is ismert EN-EL15 jelzésű lítiumionos akkumulátorral egy feltöltéssel akár 850 fénykép is készíthető.


[+]

A D800 kettő memóriakártyát is fogadhat (SD és CompactFlash), így fotózás közben többféle konfigurációban menthetjük fájljainkat az UDMA-7 és SDXC, illetve UHS-1 kompatibilis memóriakártyákra. A fájlok gyors áttöltéséért az USB 3.0-s aljzat felel. A Nikon D800 3000 dolláros, illetve 2830 eurós áron kerül majd forgalomba.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nikon

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés