Ilyen GeForce található a Surface Bookban

A Microsoft a hónap elején mutatta be a Surface Bookot, amelynek dokkoló részében opcionálisan lehet egy NVIDIA GeForce grafikus vezérlő is. Ennél többet sajnos a vállalat nem árult el, amit nem sokkal később azzal magyaráztak, hogy egy speciális megoldásról van szó, amely máshol nem érhető el.

Természetesen nem kellett sokáig várni, amíg kiderül, hogy mit is rejt a Surface Book szimplán "NVIDIA GPU" néven. Technikailag egy GM108-as lapkáról van szó, amely összesen 384 darab shader processzort és 32 darab textúrázó csatornát eredményez 16 darab blending egység mellett. A 28 nm-es gyártástechnológiával készülő GPU magórajele 954 MHz, míg a maximális GPU Boost 993 MHz. A 64 bites memóriabuszhoz GDDR5 szabványú memória kapcsolódik, amely effektív 5 GHz-en üzemel és 1 GB-os kapacitást kínál. Mivel a termék külső csatornával van bekötve, így logikailag x4-es PCI Express 3.0-s interfészen kapcsolódik a Surface Book tablet részében lévő fő platformhoz.

A Surface Book dedikált grafikus vezérlője a legközelebb tehát az NVIDIA GeForce 940M-hez áll, legalábbis ennél valamivel gyorsabb, de a GeForce 950M-nél már lényegesen lassabb. Valójában úgy néz ki, hogy a Microsoft számára ez az amúgy is opcionális részegység inkább nyűg volt, mert tudását tekintve még a Surface Book integrált grafikus processzorától is messze elmarad, bár a teljesítményt tekintve minden bizonnyal gyorsabb lesz. Mindenesetre a Microsoft választhatott volna izmosabb és nagyobb tudással rendelkező dedikált grafikus vezérlőt is.

Előzmények

Hirdetés