IDF 2013: az Intel demonstrálta a Broadwellt

Az idei IDF-en az Intel bemutatta működés közben a Broadwell kódnevű fejlesztést, mely az eddigi adatok szerint egy modernizált Haswell lesz. A vállalat az úgynevezett ULT dizájnokat hasonlította össze, amelyek az Y sorozatú termékekbe kerülnek. A bemutató során a Broadwell ULT a Cinebench többszálú végrehajtásra optimalizált tesztjében ugyanazt a teljesítményt 30%-kal kisebb fogyasztás mellett érte el, mint a Haswell ULT. Egészen pontosan a Broadwell ULT 4,87 wattot, míg a Haswell ULT 6,773 wattot igényelt. Természetesen ez csak a processzormagok terhelésére vonatkozik, hiszen a Cinebench tesztprogram ezeket veszi igénybe, így az IGP lényegében nem dolgozott.

A fogyasztáscsökkenést figyelembe véve a Broadwell ULT termékek TDP fogyasztása 9 watt körül lehet, míg a Haswell ULT 11,5 wattos paraméterrel bír. Az persze nem volt részletezve, hogy konkrétan milyen órajelen működött a két rendszer, de gyanítjuk, hogy az Intel nem állított be olyan alacsony órajelet, hogy az túlságosan hátrányosan érintse a Haswell fogyasztását, hiszen úgy nem lett volna értelme az összevetésnek.

A Broadwell egyébként az előzetes pletykákkal ellentétben nem SoC lesz, mivel ugyanazt az MCM dizájnt használja az Intel, amit a Haswell esetében. Ráadásul a vezérlőhíd lényegében nem módosult, tehát csak a processzor készül kisebb, 14 nm-es csíkszélességgel. Utóbbi viszont lehetővé tette, hogy a tokozás kisebb legyen, de arról nincs adat, hogy ennek milyen hatása lesz a kivezetett tűk mennyiségére, de az Intel dönthet úgy, hogy nem vezeti ki a második 64 bites memóriacsatornát, amivel sok helyet lehet megspórolni, és nem elhanyagolható módon kisebb alaplapokat lehet építeni. Utóbbi fontos szempont, mivel a Haswell ULT alaplapja túl nagy a tabletekbe. A Broadwell ULT alaplapja még mindig sokkal nagyobb lesz a ténylegesen tabletekbe tervezett platformok alaplapjánál, de az elérhető méretcsökkenés az elődhöz képest akkor is nagyobb akkumulátor beépítését teszi lehetővé. A passzív hűtés 9 wattos fogyasztás mellett nem lehetetlen, de a komfortosság miatt érdemes ventilátort használni, hiszen a vékony tablet borítása könnyen átmelegszik, ha egy magas hőmérsékleten működő processzor dolgozik benne. A rendszer maximális fogyasztását esetleg limitálni lehet 6 watt alá, ami már reálisan vállalható passzív hűtés mellett. Ez persze a teljesítmény csökkenésével is jár.

A Broadwellről egyébként nagyon szűkszavúan nyilatkozott az Intel. A kinti hírek szerint ez elsősorban azért van így, mert igazán lényeges technikai újítást az új lapka nem tartalmaz, vagyis a processzormagok és az IGP alapjaiban változatlan. Azt azonban megtudtuk, hogy a Broadwellben található IGP támogatni fogja a DirectX 11.2-es API-t, de ez annyira nem sokkoló információ, hiszen erre elviekben a Haswell grafikus vezérlője is képes, csak egy új driverre van szüksége. A Tiled Resources funkció hardveres támogatása azonban nem megoldható egyik lapka esetében sem, de ez eleve egy opcionális követelmény; emellett a Tiled Resources szoftveres módja hardveres támogatás nélkül is működik, de a teljesítményre ez nyilván negatív hatással van, továbbá az elérhető képminőség is gyengébb a hardveres módokéhoz képest.

Az IDF-en egyébként számos pletykát el lehetett kapni. A korábbi híresztelések kapcsán kiderült, hogy a Broadwell nem csak mobil termék, tehát lesz úgymond asztali verzió is, de állítólag az LGA1150-es tokozású változat tényleg kimarad. Itt továbbra is nagy kérdés, hogy konkrétan mennyi technikai előrelépés történik a Haswellhez képest. Ha lényegében csak egy csíkszélességváltásról van szó, akkor valóban több értelme van a Haswell úgymond felújításának.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés