2019. augusztus 19., hétfő

Útvonal

Hírek » Digicam rovat

Filmes fényképezőgépet juttatott a sztratoszférába egy csoport

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: MLZphoto

Pontosabban négy Holga repült a magasba, amihez némi mérnöki kihívással is meg kellett küzdeni.

Dirk Fletcher fényképész és tanár úgy döntött idén nyáron, hogy a „Modern Alternative Photographic Practices” („Modern Alternatív Fotós Eljárások”) osztályával közösen olyan helyre küldenek egy Holgát, ahol még Holga előtte nem járt: a "zűrbe"! A Föld sztratoszféráját összesen négy kamerával szerették volna megörökíteni, ezért egy olyan „Holga-boxot” építettek, amiben négy ilyen eszköz figyelte a bolygót. A dobozt a szokásos, ballonos módszerrel juttatták a magasba.

„Négy kamera. Egy cél.”
„Négy kamera. Egy cél.”

Akadt azért pár apró akadály, amit le kellett küzdenie Fletchernek és tanítványainak: a kamerák feljuttatása a sztratoszférába, a négy Holga távirányított kioldása és a felszerelés földet érése utáni megtalálás, azaz nyomonkövetése. Fletcher tanári pályafutása előtt fényképész volt és a Museum of Science and Industry múzeumnak dolgozott, tehát nem áll tőle messze sem a fotózás, sem a műszaki problémák megoldása.

Fletcher blogjában említi, hogy a távkioldónak az atmoszféra fölötti igen hideg környezetben is megbízhatóan működnie kellett, így hát egy kis „házi mérnöki varázslatra” volt szükség a cél érdekében. Ryan Ledesma – Fletcher tanítványa – ajánlására egy önműködő ajtózáró mechanikát alkalmaztak, amit végül PVC-ből és fából megépítve sikerült 15 voltos feszültséggel elemekről működtetni.

A szerkezet nyomonkövetését végül egy Spot II GPS egységgel oldották meg, azonban a megfelelő működés érdekében a szerelésben jártas csapatnak némileg improvizálnia kellett, hogy földet érés után is megfelelő erősségű jelet adjon a helymeghatározó rendszer. A kísérlet azonban minden fáradtságot megért, mert bár a magasságban a sugárzás befátyolozta a felvételeket, egy Kodak Portra 400-as filmkocka meghozta a kellő eredményt és az osztály küldetése sikerrel zárulhatott. „Az ózonréteg túloldalán jóval nagyobb, a sugárzásból eredő fátyolosodást szedtünk össze [a filmen], mint amire számítottunk, de ez csak hangulatosabbá teszi a végső felvételt.” – írja Fletcher a blogján, aki azóta egy 40 hüvelykes nyomatot készített a Holga képről.

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.